HashFlare

Sifu akan beri tip untuk transaksi tempatan. Ini adalah untuk membantu pembeli baru dan penjual dalam komuniti Bitcoin yang sedang mencari untuk bertemu dan perdagangan dalam negara. Sifu telah melakukan banyak perdagangan tempatan dan jualan selama ini, jadi Sifu berharap bahawa pengalaman Sifu boleh membantu orang baru (“beginner”) dengan memberikan mereka idea-idea bagaimana untuk berdagang dengan selamat. Untuk tujuan ini, Sifu mengasingkan nasihat Sifu kepada tiga bahagian: berjumpa untuk perdagangan, nasihat untuk membeli, dan nasihat untuk jualan.

Sifu telah cuba untuk memformat semuanya dengan cara yang jelas dan ringkas untuk membuat perkara ini lebih mudah dibaca. Sifu terbuka kepada cadangan untuk suntingan dan penambahan untuk membantu membuat panduan ini berguna sebaik mungkin.

Berharap panduan ini dapat membantu sesiapa sahaja yang ingin memulakan trading dalam negara!

Nota: Teori-teori di sebalik topik ini boleh digunakan tidak kira negara.


Berjumpa

Terdapat tiga perkara utama yang Sifu cari jika berjumpa di mana-mana tempat:

  • Lokasi Awam – Adakah terdapat banyak orang di sekeliling?
  • WiFi Access – Adakah terdapat akses WiFi awam percuma atau murah di kawasan itu?
  • Keselamatan – Adakah terdapat kamera keselamatan atau pengawal keselamatan di kawasan itu?

Lokasi Awam:

Lokasi awam seperti Trading Tempatan 101: ia adalah lebih baik untuk bertemu di tempat awam. Penipu (“scammer”) dan penyangak adalah kurang untuk mencuba berjumpa dengan ada saksi sekitar kawasan. Biasanya anda boleh mengagak orang-orang ini awal dengan hanya meminta berjumpa tempat pertemuan awam: mereka cuma mahu bertemu mangsa mereka bersendirian.

WiFi:

Tempat-tempat seperti McDonalds, Starbucks, dan banyak kedai mamak tempatan menawarkan akses Wi-Fi percuma. Banyak hotel menawarkan WiFi juga, tetapi biasanya tidak secara percuma atau kepada bukan pelanggan. Bawa komputer riba atau tablet dengan anda jika anda ada supaya anda boleh menyemak maklumat transaksi dan pengesahan blockchain. Bergantung kepada apa yang anda membeli / menjual / perdagangan, mempunyai komputer untuk melakukan kajian kedua terakhir pada nilai-nilai item tidak akan susah jika anda bimbang tentang pengesahan lengkap.

Keselamatan:

Lokasi dengan kamera keselamatan menambah lapisan tambahan keselamatan untuk perdagangan. Jika pihak yang satu lagi berjaya pergi dengan mencuri atau scamming anda, anda akan mempunyai bukti fizikal dalam rakaman yang boleh membantu pihak berkuasa mengesan pesalah itu dan membawanya ke muka pengadilan. Pengawal keselamatan boleh membantu menetapkan minda anda selesa jika anda bimbang bahawa anda mungkin akan dirompak: penyangak mungkin kurang berkemungkinan untuk merompak anda jika ada seorang pengawal dengan pistol beberapa ela. Pengawal boleh campur tangan dan menyelamatkan kamu jika pencuri mula menyerang anda.

Cadangan peribadi Sifu adalah untuk bertemu di pusat membeli-belah, jika ada di kawasan anda. Pusat beli-belah mempunyai banyak lagi langkah-langkah keselamatan untuk membantu melindungi anda kerana anda membuat perdagangan, dan banyak pusat mempunyai akses WiFi di seluruh kedai: terdapat peluang yang baik bahawa salah satu daripada kedai-kedai dalam pusat membeli-belah ini mempunyai akses WiFi walaupun pusat membeli-belah itu sendiri tidak. Bank adalah pilihan yang baik juga: bank-bank mempunyai keselamatan yang besar, dan beberapa bank yang lebih besar mempunyai akses WiFi juga.


Belian

Terdapat tiga perkara yang Sifu mahu terangkan tentang membeli depan-depan:

  • Mengkaji Pembelian Anda
  • Membayar dengan Bitcoin
  • Membayar dengan Tunai

Mengkaji Pembelian Anda:

Untuk membeli barangan, ingatlah bahawa ada banyak anda tidak boleh memberitahu tentang sesuatu hanya dari gambar. Pastikan untuk melihat item lebih berhati-hati dan memastikan semuanya dalam keadaan baik / syarat yang diterangkan sebelum anda membayar penjual. Seorang penjual yang tidak bersedia atau gementar membiarkan anda menyemak item mungkin tahu sesuatu tentang produk yang dia tidak mahu anda untuk mengetahui. Ia adalah idea yang baik untuk bertemu di siang hari atau di kawasan yang terang supaya anda boleh melihat segala sesuatu dengan jelas. Jangan takut untuk bertanya soalan jika apa-apa merasakan tidak senang dan berasa tidak selesa untuk melengkapkan pembelian anda.

Membayar dengan Bitcoin:

Salah satu cara yang paling mudah untuk membayar dalam BitCoin sendiri adalah dengan aplikasi dompet mudah alih (“Wallet Mobile”) dari telefon pintar (“smartphone”). Blockchain aplikasi wallet mobile untuk Android dan iOS. Ia wallet dalam talian (“online), jadi Sifu tidak akan mengesyorkan ia untuk simpanan jangka lama: hanya untuk transaksi. Apabila Sifu tahu berapa banyak Sifu perlu membayar untuk item, Sifu hanya meletakkan lebih kurang banyak harga barang itu dalam wallet, dan mungkin 1 atau 2 BTC lebih hanya dalam kes ada perubahan harga terakhir, dan apabila pulang ke rumah segera memindahkan mana-mana dana lebihan kepada wallet lebih selamat. Blockchain berfungsi sama seperti mana-mana pelanggan (“client”) lain: masukkan alamat (“address”) pembayaran penjual dan jumlah BTC untuk dijual untuk menghantar bayaran. Blockchain juga mempunyai pengimbas QR dibina jika penjual mempunyai alamat kod QR.

Sebagai nota sampingan, Anda juga boleh menggunakan komputer riba anda, jika anda bawa dengan anda, untuk mengakses wallet anda dan membayar kepada penjual. Sifu syorkan anda membuat wallet baru untuk urus niaga, terutamanya jika anda jenis paranoid. Lebih baik selamat daripada menyesal, bukan?

Membayar dengan Tunai:

Seksyen ini memberi tumpuan kepada membeli Bitcoin. Salah satu transaksi OTC lebih biasa adalah membeli Bitcoin dengan wang tunai. Jika anda membeli BTC, anda perlu memberi penjual address pembayaran untuk menerima dana anda. Anda boleh menggunakan wallet mobile anda untuk menerima dana, yang anda boleh memindahkan kepada wallet yang lebih selamat apabila anda pulang ke rumah, atau anda boleh menulis atau mencetak address wallet untuk penjual untuk dia menghantar BTC. Jika anda melakukan kaedah yang kedua, pastikan untuk mengesahkan transaksi sebelum anda berpisah: menggunakan komputer riba untuk memeriksa wallet anda dan mengesahkan pembayaran atau mempunyai ahli rakan / keluarga yang dipercayai memantau wallet dan menghubungi anda dengan pengesahan dana.


Jualan

Terdapat beberapa perkara yang perlu dikaji untuk penjual:

  • Syarat-syarat Jualan atau Perdagangan
  • Menerima Pembayaran Bitcoin
  • Menerima Bayaran Tunai
  • Bentuk-bentuk Pembayaran

Syarat-syarat Jualan atau Perdagangan:

Jika anda dan pembeli telah bersetuju dengan syarat-syarat perdagangan lebih awal (seperti apa yang dijual dan berapa harga), Sifu cadangkan mencetak salinan perjanjian atau surat-menyurat (e-mel, jawatan forum, dan lain-lain). Sifu mempunyai pengalaman di mana pembeli cuba untuk mengubah tawaran pada saat akhir atau mendakwa bahawa sifu bersetuju untuk harga yang lebih rendah untuk jualan. Mencetak apa yang ditawarkan anda dan beliau menerima akan menyokong anda dan membantu anda mendapatkan harga yang anda minta. Anda juga boleh mengambil gambar surat-menyurat ini dengan telefon anda atau kamera digital jika anda tidak mempunyai pencetak, atau menggunakan komputer riba / tablet untuk dibawa jika akses Wi-Fi boleh didapati.

Menerima Pembayaran Bitcoin:

Menulis atau mencetak address pembayaran anda dan membawa bersama anda: Sifu juga mengesyorkan mempunyai kod QR address dicetak untuk pembeli yang menggunakan wallet mobile. Pastikan anda mempunyai cara untuk mengesahkan pembayaran sebelum anda berpisah dengan pembeli. Menggunakan komputer riba / tablet untuk memeriksa transaksi untuk pengesahan dan juga mengesahkan bahawa pembeli membayar jumlah yang betul. Anda juga boleh menggunakan rakan / keluarga yang dipercayai memantau wallet anda dan menghubungi anda dengan pengesahan jika WiFi tidak tersedia. Aplikasi wallet mobile mungkin dapat mengesahkan transaksi di tempat kejadian, menidakkan keperluan untuk akses WiFi dan komputer jika anda mempunyai telefon 3G / 4G: applikasi Blockchain yang Sifu sebutkan boleh melakukan ini untuk anda.

Menerima Bayaran Tunai:

Kebimbangan utama dengan bayaran tunai adalah bil palsu. Kebanyakan bank dan lokasi runcit menyimpan penanda khas di tempat pendaftaran yang boleh menunjukkan jika bil adalah benar atau palsu. Berikut adalah satu contoh di Amazon. Penanda ini adalah satu pelaburan yang murah jika anda bimbang tentang menerima wang palsu. Simpan satu dalam poket anda dan menandakan bil sebelum anda selesai jualan. Pastikan anda menjelaskan kepada pembeli apa yang anda lakukan supaya mereka tidak dimarahi pada anda: Sifu pernah berlaku sebelum ini.

Bentuk-bentuk pembayaran:

Adalah dua perkara yang perlu diingat tentang bentuk-bentuk alternatif pembayaran: satu; cuba untuk bersetuju dengan pembeli lebih awal tentang penggunaan pembayaran bukan BTC / bukan tunai, dan dua; melakukan penyelidikan anda pada kaedah pembayaran untuk pastikan anda tahu apa yang anda akan dapat dan bagaimana ia berfungsi (dan bagaimana dengan mudah, jika boleh, ia boleh dipalsukan atau diterbalikkan). Pembelian Bitcoin seolah-olah menjadi sasaran yang lebih besar untuk penipuan chargeback, jadikan diri anda berpengatahuan apabila anda menjual BTC secara peribadi.

Terdapat satu amaran terakhir Sifu ingin berikan dalam bahagian ini: jangan menerima cek peribadi.


Tip-tip lain:

Seksyen ini adalah untuk nasihat yang baik yang dikemukakan oleh orang lain. Terima kasih kerana sumbangan anda!

Pastikan untuk menentukan jangkaan anda terlebih dahulu. Mengesahkan masa dan tempat bertemu dan memastikan bahawa kedua-dua pihak mempunyai segala-galanya di tangan untuk melengkapkan penjualan atau perdagangan.

Kekuatan dalam nombor: membawa bersama orang kedua boleh menjadi sumber keselamatan dan perlindungan tambahan yang sangat baik.

HashFlare

BERI MAKLUM BALAS

Please enter your comment!
Please enter your name here