HashFlare

LEDGER UNPLUGGED: HARDWARE WALLET

Review Ledger Unplugged - Sifu BitcoinLedger Unplugged adalah dompet (“wallet”) Bitcoin pada Kad Java bersaiz kad kredit, bekerjasama dengan Fidesmo. Anda boleh menggunakannya dengan beberapa wallet mudah alih (“mobile”) untuk menguruskan akaun anda, melindungi bitcoin anda dan membuat pembayaran yang selamat.

WALLET BITCOIN TANPA SENTUH

Review Ledger Unplugged - Sifu BitcoinLedger Unplugged adalah Ledger Wallet tanpa sentuhan (“contactless”) yang pertama, wallet berasaskan Kad Java anda boleh digunakan pada mana-mana peranti (“device”) yang serasi dengan NFC, seperti pada generasi terakhir telefon Android, atau dengan pembaca USB contacless. Apabila anda memiliki bitcoin, menyimpan dan melindungi bitcoin adalah menjadi tanggungjawab anda sendiri. Terima kasih untuk piawaian industri perbankan tertinggi, Ledger Unplugged adalah kompromi yang baik antara mobiliti dan keselamatan, dan akaun anda boleh disokong dan dipulihkan jika Ledger Unplugged anda hilang atau dicuri.

WALLET SUMBER TERBUKA (“OPEN-SOURCE”) DISESUAIKAN DENGAN KEPERLUAN ANDA

Anda boleh menggunakan Ledger Unplugged anda untuk menyimpan Bitcoin anda dengan selamat di luar talian (“offline”), dan untuk membuat bayaran setiap hari dalam talian (“online”). Anda boleh menggunakannya dengan Mycelium atau GreenBits, wallet popular dan dipercayai, atau tidak lama lagi dengan Copay, untuk pelbagai pengguna (“multi-user”) dan transaksi pelbagai tandatangan (“multi-sign”). Ledger Unplugged boleh didapati sebagai applet Java Card di atas platform Fidesmo, ia adalah Open Source, anda boleh memuat turun (“download”) dan mengubahsuai kod aplikasi.

U2F AUTHENTICATOR DISAHKAN FIDO

Ledger Unplugged anda juga boleh menjadi dongle U2F untuk telefon Android anda. Dengan memasang aplikasi percuma Ledger U2F FIDO dari Fidesmo, Ledger Unplugged anda akan bertindak sebagai dongle U2F selamat untuk Google Authenticator.  Menonton video di bawah untuk demonstrasi ciri-ciri Ledger Unplugged.


CIRI-CIRI

CONTACTLESS

Ledger Unplugged adalah device format kad kredit. Kebolehan NFC, ia adalah mudah untuk membayar pada mana-mana device yang serasi.

OPEN SOURCE

Kod app Ledger Unplugged boleh dikongsi, disunting dan boleh dinaik taraf. Semua orang boleh menyumbang.

BACKUP & PEMULIHAN

Sekiranya berlaku kehilangan, anda boleh mengembalikan ia pada mana-mana Wallet Ledger (Nano atau satu sama lain) atau penyelesaian lain yang serasi (BIP39).

KESERASIAN WALLET

Ledger Unplugged boleh digunakan dengan Mycelium dan Copay, dan boleh digunakan dengan aplikasi mudah alih akaun pengurusan Ledger sendiri.

APLIKASI FIDESMO

Fidesmo diaktifkan, Ledger Unplugged boleh dilanjutkan dengan PGP, FIDO U2F, kawalan akses, dan lain-lain. Lawati fidesmo.com appstore.

KESELAMATAN

Bitcoins anda dijamin oleh mikrocip dikunci dengan kod PIN. Transaksi disahkan oleh faktor kedua anti-malware.


 

MAKLUMAT TAMBAHAN

Review Ledger Unplugged - Sifu BitcoinDIMENSION & BERAT
Saiz: 85mm x 54mm x 1mm.
Berat: 5.40g.

KESESUAIAN
Telefon Android dengan keupayaan NFC diperlukan untuk menggunakan Ledger Unplugged.

KAD JAVA
NFC (Near Field Communication).
Tahap Sijil: CC EAL4+.

BAHAN
Plastik (glossy) dan Silikon.


 

ULASAN SIFU

Ia adalah Kad Java yang menggunakan NFC untuk berkomunikasi, dengan mana-mana device yang mempunyai sokongan NFC. Sifu lebih suka menggunakan Ledger Unplugged terutamanya kerana Sifu lebih kerap menggunakan mobile untuk melakukan transaksi Bitcoin berbanding dengan menggunakan komputer.

PANDANGAN PERTAMA

Ledger Unplugged adalah Wallet Hardware yang sangat menarik. Perkara pertama yang terlintas di fikiran selepas membuka kotak, bahawa ia adalah seperti sejenis kad keselamatan atau kad lain yang biasa dijumpai di dalam dompet. Sifu benar-benar suka Ledger Unplugged kerana ia tidak menonjol seperti ia boleh digunakan untuk Wallet Bitcoin. Ledger Unplugged adalah salah satu device yang terbaik untuk penggunaan mobile harian, mudah untuk dibawa dan tidak memerlukan kabel. Ia Wallet yang sempurna untuk pengguna mobile.

SETTING

Menetapkan (“setting”) Ledger Unplugged adalah semudah seperti wallet Bitcoin lain. Persediaan bermula dengan aplikasi mobile Ledger. Sifu benar-benar suka keupayaan untuk setting Ledger Nano pada sistem offline dengan selamat, malangnya anda tidak boleh melakukan ini dengan Ledger Unplugged. Ia boleh menjadi baik jika dapat setting Ledger Unplugged dalam persekitaran yang selamat walaupun Android tidak selalunya menjadi tempat yang paling selamat.

AKHIRKATA

Daripada tiga hardware wallet yang Ledger tawarkan, Ledger Unplugged adalah kegemaran Sifu. Adalah sukar untuk menjadi silap dengan reka bentuk yang mudah, dan tiada wayar diperlukan untuk menggunakannya. Satu-satunya perkara yang Ledger Unplugged perlu adalah aplikasi mobile yang lebih baik, kini anda tidak boleh menukar kod pin anda dengan mudah. Sifu tidak suka mempunyai kad keselamatan untuk Ledger Unplugged, ia adalah ciri-ciri keselamatan dan membuat wallet anda lebih selamat. Tetapi Sifu tidak akan keberatan mempunyai alternatif yang lebih baik pada masa yang sama perlu  menggunakan dua kad. Sifu kini membawa Ledger Unplugged dan kad keselamatan di tangan yang didapati bersama, matlamat akhir bagi Sifu akan akan hanya perlu Ledger Unplugged dalam dompet Sifu tanpa kad lain. Ia masih sebuah wallet yang menggerunkan dan ia adalah wallet yang Sifu gunakan untuk menyimpan bitcoin Sifu pada mobile device dengan selamat. Jika anda cenderung untuk menggunakan Bitcoin dengan mobile device anda lebih daripada Pilihan yang sukar, jika anda membandingkan Ledger Unplugged dengan Ledger Nano kerana mereka menjual pada harga yang sama. Walaupun jika anda membeli hardware wallet Bitcoin pertama anda, Sifu akan mengesyorkan membeli Ledger Nano supaya anda tidak terhad kepada mobile device.

KEBURUKAN

Tiada ada yang boleh lari dengan sedikit keburukan atau kecacatan, termasuklah juga dengan Ledger Unplugged. Dari segi keselamatan, ia sangat sempurna. Tapi jika dilihat dari segi lain, sebelum membeli Ledger Unplugged, pengguna perlu tahu bahawa telefon pintar (“smartphone”) pengguna mempunyai sokongan NFC. Jika smartphone anda tiada fungsi NFC, maka sia-sia sahaja anda membeli Ledger Unplugged, lebih baik beli Ledger Nano sahajapun sudah memadai.

HashFlare

BERI MAKLUM BALAS

Please enter your comment!
Please enter your name here