HashFlare

Dengan pengumuman hari ini, pasar peer-to-peer tanpa pusat (“decentralized”) OpenBazaar dibuka untuk perniagaan, dalam versi penuh pertama yang dikeluarkan dan boleh didapati untuk muat turun (“download”).

Sudah hampir dua tahun sejak perbualan awal timbul, dengan khabar angin pasar bitcoin decentralized sedang dibangunkan untuk beta awam pada tahun 2014. Pada tahun-tahun berikutnya, decentralized, tiada kawalan dan sumber terbuka telah melalui pelbagai beta.

Sekarang, OpenBazaar melihat versi penuh pertama dilancarkan hari ini dalam satu kenyataan awam, bergerak melepasi fasa beta.

Walaupun keluaran itu tiada ciri-ciri penuh untuk memenuhi sepenuhnya pengguna Bitcoin, ia masih membawa banyak kegembiraan di kalangan komuniti Crypto dan Bitcoin, sebagai projek yang telah datang untuk dilaksanakan sepenuhnya selepas lebih 18 bulan dalam pembangunan awal.

Dengan keluaran itu, Brian Hoffman, peneraju projek di sebalik pembangunan pasar yang menyatakan:

Perdagangan bertujuan untuk bebas. Idea ini memberi inspirasi kepada kami untuk menghabiskan tempoh dua tahun lalu untuk membangunkan OpenBazaar.

Bermula hari ini, sesiapa sahaja di dunia dengan akses kepada sambungan internet boleh menggunakan Bitcoin dan OpenBazaar untuk bertukar-tukar barangan dan perkhidmatan secara bebas. Kita tidak boleh menunggu untuk melihat bagaimana orang akan menggunakan alat ini.

OpenBazaar, salah satu cabang DarkMarket, berusaha untuk menjadi eBay untuk para bitcoin, hanya decentralized dan memotong keperluan untuk orang tengah. Tanpa kawalan pihak berkuasa, pengguna tidak perlu membayar apa-apa yuran dan melibatkan diri dalam perdagangan secara langsung antara satu sama lain.

Siaran Akhbar menambah:

OpenBazaar adalah kurang syarat. Tidak terdapat pihak berkuasa yang bertindak sebagai penjaga dan menyekat perdagangan.

Pemaju teras OpenBazaar menerima pusingan pembiayaan pada 2015 daripada Union Square Ventures, Andreessen-Horowitz dan pelabur William Mougayar. Ini membantu pihak pemaju mewujudkan sebuah syarikat yang dikenali sebagai ‘OB1’ untuk membolehkan pembangunan protokol pasaran dan perisian sepenuh masa.

Tambahan pula, pengguna dan peminat Bitcoin boleh menjangkakan untuk melihat jadual pembangunan yang stabil pada masa hadapan.

Syarikat itu, yang bernama ‘OB1‘, akan terus melepaskan versi perisian yang lebih baik dalam bulan-bulan akan datang, dan akan mula menawarkan perkhidmatan kepada pengguna pada rangkaian.

Keluaran awal beta menyaksikan syarikat bermula dengan ujian pada akhir bulan Ogos 2014. Pada tahun yang sama pada bulan Oktober, OpenBazaar mendedahkan GUI awal yang baru sebagai sebahagian keluaran Beta 4.0, dijadualkan semual nanti. November 2014 menyaksikan versi Beta ketiga dalam jadual pelepasan Beta tidak lama lagi.

Sam Patterson, ketua operasi di OpenBazaar menjelaskan mengenai keperluan untuk pasaran digital decentralized.

Kami semua telah terlibat dalam pergerakan Bitcoin untuk sementara waktu, dan merasa bahawa decentralized dan penapisan memerlukan satu platform decentralized dan penapisan untuk bekerja bersamanya.

Sebaik sahaja seseorang mendapat usaha, kami memutuskan ia adalah masa untuk membuatkan ia menjadi nyata.

OpenBazaar boleh di download di sini.

HashFlare

BERI MAKLUM BALAS

Please enter your comment!
Please enter your name here