HashFlare

Dua perkara besar telah berlaku di dunia matawang-crypto (“cryptocurrency”) baru-baru ini. Yang pertama adalah kini terdapat dua versi Bitcoin yang bersaing: Bitcoin Core dan Bitcoin Classic. Terdapat cukup banyak hujah yang mana akan menjadi lebih popular. Perkembangan kedua adalah bahawa harga Bitcoin – kini dikenali sebagai Bitcoin Core – meningkat banyak lewat 2015.

Ini telah menimbulkan jangkaan ramai peminat cryptocurrency yang Bitcoin akan menggantikan wang fiat yang dicetak oleh bank.

Tetapi apabila Sifu membaca perdebatan ini, Sifu melihat banyak salah faham. Sama ada orang bercakap tentang versi Bitcoin akan diguna pakai, atau sama ada cryptocurrency secara umum akan menggantikan mata wang fiat, mereka terus membuat kesalahan yang sama.

Ralat itulah andaian bahawa nilai jangka panjang adalah apa yang membuat wang terbaik. Kebenaran adalah hampir sebaliknya.

Kebanyakan orang yang Sifu temu – termasuk orang teknologi, ramai daripada mereka adalah peminat besar Bitcoin – tidak mempunyai banyak hubungan dengan ekonomi kewangan. Ramai daripada mereka cenderung untuk menganggap bahawa untuk satu mata wang akan menjadi berharga, ia perlu disokong oleh beberapa komoditi berharga – emas, sebagai contoh. Tanpa sokongan, pemberi teori, wang adalah intrinsik tidak bernilai – hanya kepingan kertas.

Dalam pandangan ini, wang adalah setanding dengan sijil saham – tempat pemegang yang menandakan pemilikan sesuatu intrinsik yang berharga. Ia secara tersirat menyamakan perkataan “wang” dengan nilai.

Tetapi tidak seperti emas atau saham atau perumahan atau aset lain yang sebenar, nilai utama wang tidak bergantung kepada nilai intrinsik tetapi pada sesuatu yang lain – kecairan.

“Kecairan” adalah satu istilah yang longgar. Secara umum, ia bermakna keupayaan anda dengan cepat dan mudah perdagangan sesuatu untuk perkara-perkara lain. Rumah tidak sangat cair, kerana ia boleh mengambil beberapa bulan untuk menjual satu rumah. Stok adalah lebih cair. Tetapi wang harus menjadi perkara yang paling cair; anda akan dapat menggunakannya untuk membayar apa jua, pada bila-bila. Jika tidak boleh, anda perlu beralih kepada yang baru, satu bentuk wang lebih cair, wang kurang cair anda dalam peti besi di suatu tempat.

Ini bermakna wang tanpa sandaran aset sebenar ia boleh menjadi sempurna. Semua yang anda perlukan adalah untuk orang lain menerimanya untuk dekat dengan nilai yang sama yang anda dapatkan ia. Selagi ada orang boleh diharapkan untuk mengambil wang anda, wang itu adalah baik. Tiada emas diperlukan.

Dalam Kemelesetan Besar, teori alternatif wang telah diuji. Sebelum perkara itu, Amerika Syarikat dan Eropah ekonomi berpegang kepada standard emas – mata wang negara boleh ditukar dengan emas. Memandangkan pertumbuhan runtuh, beberapa negara bereksperimen dengan keluar dari standard emas, dengan harapan bahawa ini mungkin deflasi berakhir yang difikirkan dapat mencacatkan pertumbuhan.

Tiada seorang pun daripada negara-negara yang tidak menggunakan standard emas mengalami hiperinflasi, tidak juga keruntuhan mata wang mereka. Sebaliknya, seperti Ben Bernanke dan Harold James berkata dalam akhbar 1990, negara-negara yang tidak menggunakan standard emas tidak lama lagi mula pulih.

Mereka meragui akan ambil perhatian bahawa walaupun kecairan adalah sumber utama nilai wang, ia bukan satu-satunya sumber. Anda juga memerlukan wang untuk memegang nilai dalam jangka masa yang singkat. Ada lagi antara apabila anda mendapatkan wang dan apabila anda berbelanja. Anda seperti nilai yang ditukar dengan wang untuk menjadi sangat dekat dengan nilai perkara yang anda membelanjakan wang pada suatu masa yang sedikit kemudian.

Jadi, jika anda mahu wang untuk menjadi baik jangka pendek yang bernilai, yang anda perlukan untuk mempunyai turun naik yang rendah. Itulah sebab utama inflasi yang tinggi adalah tidak baik, sebenarnya. Ia juga cenderung untuk menjadi sangat tidak menentu, menjadikan nilai wang lebih tidak menentu dalam jangka pendek.

Itulah sebabnya bank-bank cuba sedaya upaya untuk mengekalkan kredibiliti inflasi mereka. Jika manusia percaya bahawa bank boleh memutuskan untuk menurunkan nilai mata wang pada bila-bila masa, maka mereka akan mempunyai insentif untuk meninggalkan mata wang untuk bentuk alternatif pembayaran, seperti Bitcoin, emas atau mata wang asing. Kebimbangan sikap tidak bertanggungjawab bank itu boleh menjadi perutusan kehendak sendiri.

Mata wang negara-negara kaya seperti Amerika Syarikat dan Jepun adalah sangat stabil dalam nilai. Kedua-dua inflasi dan turun naik inflasi jarang berubah secara dramatik bulan ke bulan, terutamanya selepas pertengahan 1990-an. Rakyat mengharapkan keadaan ini akan berterusan – mereka fikir dolar tidak berisiko dalam jangka pendek. Dan itulah sebabnya dolar AS kekal bentuk wang yang baik. Bandingkan ini dengan harga Bitcoin, yang bergerak di seluruh tempat!

Sekarang, dalam dunia kewangan, kita menjangkakan berisiko rendah yang datang pada harga: pulangan jangka panjang yang lemah. Dan sebenarnya, nilai dolar AS berkurangan dari masa ke masa, pada kadar yang berterusan yang sangat perlahan. Itulah apa yang orang kewangan akan meramalkan – dalam pertukaran untuk menjadi baik mengekalkan nilai jangka pendek, wang yang baik adalah satu pelaburan jangka panjang yang amat dahsyat.

Jadi bagi orang-orang yang mahu menjadikan Bitcoin menggantikan mata wang fiat, Sifu mempunyai beberapa nasihat: memberi tumpuan kepada turun naik yang rendah. Daripada membuat orang teruja melabur dalam Bitcoin, memberi tumpuan kepada mencari jalan untuk menstabilkan jumlah barangan penggunaan sebenar bahawa orang boleh membeli dengan setiap Bitcoin. Cadangan Sifu? Menambat mata wang untuk harga satu Pizza atau Burger.

Noah Smith adalah seorang pembantu profesor kewangan di Stony Brook University dan penulis bebas untuk beberapa kewangan dan perniagaan penerbitan. Untuk lebih lajut daripada Bloomberg View, lawat http://www.bloomberg.com/view

HashFlare
KONGSI
Artikel sebelum iniKemaskini Electrum Beri Banyak Penambahbaikan
Artikel seterusnyaTip Untuk Transaksi Tempatan
Sifu Bitcoin - Pakar Bitcoin | Speaker | Trainer | Coach ‪#‎SifuBitcoin‬ ‪#‎Pakar‬ ‪#‎Trainer‬ ‪#‎Coach‬ ‪#‎Bitcoin‬ ‪#‎BTC‬ ‪#‎Malaysia‬ ‪#‎MoneyMakeMoney‬ ‪#‎BuatDuit‬ ‪#‎Trade‬ ‪#‎Forex‬ ‪#‎Money‬ ‪#‎Currency‬ ‪#‎Duit‬ ‪#‎BitcoinReview‬ ‪#‎BitcoinNews‬

BERI MAKLUM BALAS

Please enter your comment!
Please enter your name here