HashFlare

Bitcoin adalah satu bentuk mata wang yang agak baru mula melanda arus perdana, tetapi ramai orang masih tidak faham mengapa mereka perlu berusaha untuk menggunakannya.

Mengapa menggunakan Bitcoin? Berikut adalah 10 sebab-sebab yang baik mengapa ia bernilai untuk melibatkan diri dalam mata wang maya ini.

Ia cepat

Apabila anda membayar cek dari bank lain ke bank anda, bank sering akan memegang wang itu untuk beberapa hari, kerana ia tidak boleh mempercayai bahawa dana benar-benar ada. Begitu juga, pemindahan wayar antarabangsa boleh mengambil masa yang agak panjang. Transaksi Bitcoin, bagaimanapun, secara umumnya jauh lebih cepat.

Transaksi boleh terjadi serta-merta jika berlaku urus niaga “zero-confirmation” urus niaga, yang bermaksud bahawa penerima mengambil risiko menerima urus niaga yang belum disahkan oleh blockchain Bitcoin. Atau, mereka boleh mengambil masa 10 minit jika penerima memerlukan transaksi untuk disahkan. Yang jauh lebih cepat daripada mana-mana pemindahan antara bank.

Ia murah

Apa yang anda katakan? Urus niaga kad kredit anda adalah serta-merta juga? Ya, itu benar. Tetapi penerima (dan mungkin anda) membayar untuk keistimewaan itu. Beberapa peniaga akan mengenakan bayaran untuk urus niaga kad debit juga, kerana mereka perlu membayar ‘yuran swipe’ untuk memenuhi syarat. Yuran transaksi Bitcoin adalah minimum, atau dalam beberapa kes percuma.

Kerajaan pusat tidak boleh mengambilnya

Ingat apa yang berlaku di Cyprus Mac 2013? Bank Negara Amerika mahu mengambil balik deposit yang tidak diinsurankan lebih besar daripada $100,000 untuk membantu permodalan semula itu sendiri, menyebabkan pergolakan besar dalam penduduk tempatan. Ia pada asalnya mahu mengambil peratusan daripada deposit di bawah angka itu, disedut terus dalam simpanan keluarga. Itu semua tidak boleh berlaku dengan Bitcoin. Oleh kerana mata wang Bitcoin tiada berpusat (decentralized), anda berkuasa penuh memilikinya. Tiada pihak berkuasa pusat mempunyai hak kawalan, dan bank tidak boleh mengambil ia daripada anda. Bagi mereka yang mencari kepercayaan mereka kepada huraian sistem perbankan tradisional, itu adalah satu manfaat besar.

Tiada caj balik

Setelah bitcoins telah dihantar, ia akan lenyap. Seseorang yang telah menghantar bitcoins tidak boleh cuba untuk mendapatkan Bitcoin itu tanpa persetujuan penerima. Ini menjadikan ia sukar untuk melakukan penipuan yang sering kita lihat dengan kad kredit, di mana orang membuat pembelian dan kemudian menghubungi syarikat kad kredit untuk membuat caj balik, berkesan menterbalikkan urus niaga.

Orang tidak boleh mencuri maklumat bayaran anda daripada transaksi

Ini adalah kes besar. Kebanyakan pembelian dalam talian pada hari ini dibuat menggunakan kad kredit, tetapi pada tahun 1920 dan 30-an, apabila penggunaan pertama Kad kredit muncul, Internet belum lagi digunakan. Kad kredit tidak boleh sepatutnya digunakan dalam talian dan tidak selamat. Borang online memerlukan anda untuk memasukkan semua maklumat rahsia anda (nombor kad kredit, tarikh luput dan nombor CSV) ke dalam borang web. Adalah sukar untuk memikirkan cara yang kurang selamat untuk menjalankan perniagaan dalam talian. Inilah sebabnya mengapa nombor kad kredit terus dicuri.

Transaksi Bitcoin, bagaimanapun, tidak memerlukan anda untuk memberikan apa-apa maklumat rahsia. Sebaliknya, mereka menggunakan dua kunci: Public Key, dan Private Key. Sesiapa sahaja boleh melihat Public Key (yang asalnya Bitcoin Address anda), tetapi private key anda adalah rahsia. Apabila anda menghantar Bitcoin, anda ‘tanda’ transaksi dengan menggabungkan public key dan private key anda bersama-sama, dan menggunakan fungsi matematik kepada mereka. Ini mewujudkan suatu perakuan yang membuktikan transaksi yang datang dari anda. Selagi anda tidak melakukan apa-apa yang bodoh seperti menyiarkan private key anda untuk semua orang melihat, anda akan selamat.

Ia bukan inflasi

Masalah dengan mata wang fiat biasa ialah kerajaan boleh mencetak seberapa sebanyak yang mereka suka, dan mereka sering lakukan. Jika tidak terdapat Ringgit Malaysia yang cukup untuk membayar hutang negara, maka Federal Reserve Bank boleh mencetaknya dengan lebih banyak. Jika ekonomi terkias, maka kerajaan boleh mengambil wang yang baru diwujudkan dan menyuntik ke dalam ekonomi, melalui proses publisiti yang dikenali sebagai pelonggaran kuantitatif. Ini menyebabkan nilai mata wang yang berkurangan.

Jika tiba-tiba anda ganda jumlah ringgit dalam edaran, maka ini bermakna terdapat dua ringgit di mana sebelum ada hanya satu. Seseorang yang telah menjual coklat untuk satu ringgit akan mempunyai dua kali ganda harga untuk menjadikannya bernilai sama seperti sebelum ini, kerana ringgit yang tiba-tiba separuh nilainya. Ini dipanggil inflasi, dan ia menyebabkan harga barangan dan perkhidmatan meningkat. Inflasi boleh menjadi sukar untuk mengawal, dan boleh mengurangkan kuasa membeli rakyat. Bitcoin telah direka untuk mempunyai bilangan coin maksimum. Hanya 21 juta yang akan diwujudkan di bawah spesifikasi asal. Ini bermakna bahawa selepas itu, bilangan bitcoins tidak akan berkembang, jadi inflasi tidak akan menjadi masalah. Malah, deflasi – di mana harga barangan dan perkhidmatan jatuh – adalah lebih cenderung di dunia Bitcoin.

Ia adalah rahsia seperti yang kita mahu

Kadang-kadang, kita tidak mahu orang mengetahui apa yang telah dibeli. Bitcoin adalah mata wang yang agak peribadi. Dalam satu tangan, ia adalah telus – terima kasih kepada blockchain, semua orang boleh tahu berapa banyak yang Bitcoin Address tertentu dalam transaksi. Secara umum sesiapapun tahu dari mana transaksi yang datang, dan kemana transaksi dihantar. Sebaliknya, tidak seperti akaun bank konvensional, tiada siapa tahu Bitcoin Address tertentu. Ia seperti mempunyai dompet plastik yang jelas tanpa kelihatan siapa pemiliknya. Semua orang boleh melihat di dalamnya, tetapi tiada siapa tahu siapa punya. Walau bagaimanapun, ia diingatkan bahawa orang yang tidak menggunakan Bitcoin dengan cermat (seperti sentiasa menggunakan alamat Bitcoin yang sama, atau menggabungkan coin dari berbilang address ke address tunggal) Risiko menjadikannya lebih mudah untuk mengenal pasti mereka dalam talian.

Anda tidak perlu mempercayai orang lain

Dalam sistem perbankan konvensional, anda perlu mempercayai orang untuk mengendalikan wang anda dengan betul di sepanjang proses. Anda perlu mempercayai bank, sebagai contoh. Anda mungkin perlu mempercayai pemproses pembayaran pihak ketiga. Anda seringkali akan perlu mempercayai peniaga juga. Permintaan organisasi ini sangat penting, sedikit maklumat sensitif daripada anda. Kerana Bitcoin sepenuhnya tidak dikawal (decentralized), anda perlu tidak mempercayai sesiapa bila menggunakannya. Apabila anda menghantar transaksi, ia ditandatangani secara digital, dan selamat. Pelombong akan sahkannya, dan maka transaksi itu selesai. Penerima tidak perlu tahu siapa anda, kecuali anda telah diatur untuk memberitahu mereka.

Anda memilikinya

Tidak ada sistem tunai elektronik yang lain di mana akaun anda tidak dimiliki oleh orang lain. Lihat PayPal, sebagai contoh: jika syarikat itu memutuskan untuk sebab-sebab tertentu yang akaun anda telah disalahgunakan, ia mempunyai kuasa untuk membekukan semua aset yang dipegang dalam akaun, tanpa berunding dengan anda. Ia kemudian terpulang kepada anda dengan cara apa sekalipun yang perlu untuk mendapatkan ia, supaya anda boleh mengakses wang anda. Dengan Bitcoin, anda memiliki private key dan public key yang membentuk Bitcoin Address. Tiada siapa yang boleh mengambil Bitcoin daripada anda (kecuali anda sendiri, atau menjadi hos perkhidmatan Bitcoin Wallet berasaskan web yang hilangkan).

Anda boleh membuat wang anda sendiri

Walaupun dengan kemajuan yang menakjubkan dengan teknologi percetakan warna boleh dilakukan di rumah, kebanyakan kerajaan negara mengambil pandangan yang agak samar-samar anda mengeluarkan wang anda sendiri. Dengan Bitcoin, bagaimanapun, ia adalah digalakkan. Anda tentu boleh membeli bitcoin di pasaran terbuka, tetapi anda juga boleh melombong Bitcoin anda sendiri jika anda mempunyai kuasa pengkomputeran yang cukup. Selepas meliputi pelaburan awal anda dalam peralatan dan elektrik, perlombongan Bitcoin adalah hanya satu perkara dengan meninggalkan mesin dihidupkan, dan perisian berjalan. Dan siapa yang tidak mahu komputer mereka menjanakan wang mereka semasa mereka sedang tidur?

HashFlare

BERI MAKLUM BALAS

Please enter your comment!
Please enter your name here