HashFlare

Bitcoin boleh menjadikan harta seluruh dunia, dan teknologi menjanakan rangkaian menawarkan berpotensi yang pelbagai. Tetapi tidak semua orang sedang mencari penyelesaian dalam sektor kewangan atau mana-mana industri lain di mana teknologi blockchain mungkin memainkan peranan penting. Tambahan pula, terdapat topik agama, yang menimbulkan persoalan sama ada atau tidak Bitcoin boleh bercanggah dengan kepercayaan seseorang. Sebagai contoh, adakah penglibatan dalam Bitcoin halal di bawah undang-undang Islam, dan ada nilai intrinsik kepada mata wang digital yang popular?

Mata Wang Dan Islam

Mata wang adalah satu konsep yang aneh, kerana ia adalah sangat sukar untuk menentukan apa yang membuat medium tertentu memindahkan nilai adalah sah atau tidak. Sebelum wang dalam bentuk sekarang telah dicipta, sistem barter digunakan untuk melengkapkan transaksi, dengan nilai barangan yang berubah-ubah dari masa ke semasa. Tetapi ada juga konsep agama untuk diambil kira, kerana setiap kepercayaan mempunyai “standard” mereka sendiri mengenai wang dan mata wang.

Terutama apabila ia digunakan untuk bertukar-tukar satu jenis mata wang yang lain, perkara tidak jelas di bawah undang-undang Islam. Tetapi agama-agama tertentu adalah agak ketat ke atas pertukaran mata wang.

Berdasarkan jawapan yang diberikan oleh Islam Today, ia kelihatan seperti pertukaran mata wang adalah satu bentuk yang dibenarkan dalam perniagaan. Walau bagaimanapun, kedua-dua pihak perlu menerima wang untuk urus niaga ini dengan tangan, dan kelewatan tidak dibenarkan. Walaupun peraturan-peraturan ini telah diwujudkan bagi logam berharga, prinsip-prinsip yang sama digunakan untuk lain-lain bentuk mata wang.

Adakah Bitcoin Halal atau Tidak?

Apabila membaca soalan itu dengan kuat buat pertama kali, sesetengah orang mungkin menggelengkan kepala mereka dan ketawa dengan kuat. Tetapi topik ini tidak dikira jenaka, kerana ia adalah satu soalan yang sangat serius yang disiarkan di Stackexchange tidak lama dahulu. Konsep mata wang digital mungkin bercanggah dengan agama atau kepercayaan tertentu.

Satu pengikut agama Islam mencatatkan soalan pada StackExchange, kerana terdapat beberapa kekeliruan sama ada atau tidak terlibat dalam Bitcoin boleh menjadi halal. Mengingat bagaimana mata wang digital adalah jauh berbeza daripada wang yang dimiliki dan dikawal oleh bank-bank dan kerajaan, soalan hanya kelihatan logik, dan tidak ada jawapan yang pasti pada masa itu.

Jawapan yang terbaik diberikan pada StackExchange menyebut betapa Bitcoin boleh dilihat sebagai medium yang sama dengan logam berharga. Salah satu isu utama orang dengan konsep mata wang digital adalah bagaimana tidak ada perwakilan fizikal Bitcoin, walaupun ia boleh terbukti wujud apabila diperlukan. Tidak dalam bentuk yang nyata, tetapi seseorang boleh menyelesaikan transaksi dalam Bitcoin dan membuktikan ia mempunyai nilai kepada orang lain.

Walau bagaimanapun, apabila ia datang kepada nilai intrinsik Bitcoin – atau potensi kekurangan itu – perkara-perkara yang agak berbeza. Undang-undang Islam memerlukan mata wang halal yang mempunyai nilai intrinsik, dan mata wang digital seolah-olah sesuai dengan rang undang-undang yang sempurna. Tidak seperti mata wang fiat, yang diwakili oleh medium kertas terdedah kepada kerosakan, kehilangan, dan kecurian, Bitcoin mempunyai nilai intrinsik yang nilainya tidak boleh diganggu melalui penduaan dan cara yang tidak sah lain.

Menyatakan bahawa nilai intrinsik adalah jauh berbeza dari bagaimana kebanyakan orang akan melihat untuk menggambarkan Bitcoin. Oleh kerana kebanyakan orang juga sedar, mata wang moden digital dihasilkan melalui proses yang dipanggil “mining”, yang memerlukan kuasa pengiraan dalam bentuk proof-of-work. Ini benar memberi Bitcoin nilai intrinsik bawah undang-undang Islam, kerana nilai berkadar dengan kesukaran yang diperlukan untuk mining.

Selain itu, mata wang halal harus deflasi dalam alam semula jadi, yang membawa kepada perubahan dalam nilai. Nilai Bitcoin telah meningkat sepanjang tujuh tahun yang lalu, walaupun terdapat beberapa kali kejatuhan di sepanjang jalan. Emas adalah halal juga, kerana terdapat bekalan had yang ada dan harga tidak menentu tetapi stabil. Seseorang juga mengatakan bagaimana Bitcoin adalah lebih halal di bawah undang-undang Islam daripada mata wang kertas pernah ada.

HashFlare

20 KOMEN

 1. assalamualaikum sifu bitcoin saya ada soalan daripada rakan mengenai bitcoin .apakah kerajaan mempunyai hak untuk mengambil semua bitcoin yang kita seperti mana rakan saya berkata perkara tersebut pernah berlaku terhadap pelaburan swissbank
  maaf sekadar bertanya

 2. Hai sifu butcoin…
  baru2 ni hash oceon dikatakan scam..dan juga telah tutup sekarang…jadi bagaimana ye ….manakah kebayakkan muning web tu yg boleh dipercayai….

  Lagu satu apa pandangan sifu ttg mining sendiri…(home mining)

  Harap dapat pandagan dari sifu terima kasih

 3. السلام عليكم

  Saya dimaklumkan bahawa antara syarat untuk jadikan wang yang sah adalah ia perlu dikawal oleh kerajaan. Akan tetapi saya masih lagi mencari dalil untuk syarat ini.

 4. Kurang setuju. Bitcoin adalah wang yang bukan fizikal kerana berlakunya jual beli menggunakan system crypto.

  Nama pun cryptoCURRENCY, tentulah ia adalah wang.

 5. tq sifu…satu lagi sy musykil tentang pendapatan yg kita dapat dari community bitkingdom secara ttap berdasarkarkan jumlah bitcoin yg kita beli dari community bitkingdom..adakah kaedah itu mirip pendapatan dari fix deposit yg ada pada product bank konvensional,yg mmang ada unsur riba…minta tolong jawap sifu..tq

 6. Salam….
  Yang menjadi pertanyaan dan kekeliruan sekarang ni adalah bitkingdom adakah patuh syariah..
  Bitcoin tidak menjadi masalah ianya hanyalah mata wang,sama seperti mata wang yg lain,cuma dalam bentuk digital.
  Yg menjadi kekeliruan adalah 1%profit per/day dari mana datangnya keuntungan tersebut, adakah company Bitkingdom menbuat pusingan wang tersebut atau pelaburan atau dari sumber2 yang lain dan adakah ia patuh syariah..
  1%profit per/day adalah keuntungan yg sngt tinggi..bank yg sedia ada pon tidak mampu memberi keuntungan seperti ini…tetapi Bitkingdom mampu.
  Saya tidak menyalahkan company ini cuma hanya ingin bertanyaan,jika ianya jelas patuh syariah saya pasti ramai yang ingin menabung di BITKINGDOM..

 7. Assalamualaikum Tn..td Tn bilang bitcoin bukan Wang,bitcoin adalah aset internet..mcmana utk kita dptkan aset internet..tlong perjelasan secara terperinci..t.kasih

BERI MAKLUM BALAS

Please enter your comment!
Please enter your name here