HashFlare

Wallet Bitcoin menyimpan private key yang anda perlukan untuk mengakses Bitcoin address dan menggunakan dana anda. Ia datang dalam pelbagai bentuk, yang direka untuk pelbagai jenis peranti. Anda juga boleh menggunakan jenis paper untuk mengelakkan ia ada pada komputer. Sudah tentu, ia adalah sangat penting untuk menjamin dan backup wallet Bitcoin anda.

Bitcoins adalah setaraf dana tunai moden dan, setiap hari, pengguna lain mula menerima bitcoin sebagai bayaran. Kita tahu bagaimana ia dihasilkan dan bagaimana transaksi Bitcoin berfungsi, tetapi bagaimana ia disimpan? Kita menyimpan wang tunai fiat dalam dompet fizikal, dan Bitcoin berfungsi dengan cara yang sama, kecuali ia lazimnya digital.

Jadi, untuk betul-betul tepat, anda tidak secara teknikal menyimpan bitcoins di mana-mana. Apa yang kamu simpan adalah digital key keselamatan untuk digunakan mengakses Bitcoin address terbuka anda dan log transaksi. Maklumat ini disimpan di dalam wallet Bitcoin.

wallet Bitcoin datang dalam pelbagai bentuk. Terdapat lima jenis utama wallet: desktop, mobile, web, paper dan hardware. Berikut adalah bagaimana ia berfungsi.

Wallet Desktop

Jika anda telah install Bitcoin Client asal (Bitcoin Core), maka anda menjalankan wallet, tetapi mungkin anda tidak mengetahuinya. Selain menyampaikan transaksi di rangkaian, perisian ini juga membolehkan anda untuk mewujudkan satu Bitcoin address untuk menghantar dan menerima mata wang maya, dan untuk menyimpan private key.

Terdapat wallet desktop lain juga, semua dengan ciri-ciri yang berbeza. MultiBit berjalan pada Windows, Mac OSX, dan Linux. Hive adalah sebuah wallet berasaskan OS X dengan beberapa ciri-ciri unik, termasuk app store yang menghubungkan terus kepada perkhidmatan Bitcoin.

Sesetengah wallet desktop disesuaikan untuk keselamatan yang dipertingkatkan: Armory termasuk dalam kategori ini.

Lain-lain memberi tumpuan kepada merahsiakan identiti: DarkWallet – menggunakan plug-in browser untuk menyediakan perkhidmatan termasuk coin ‘mixing’ di mana pengguna coin ditukar dengan orang lain, untuk menghalang orang untuk menjejaki mereka.

Wallet Mobile

Wallet berasaskan desktop semua sangat baik, tetapi mereka tidak begitu berguna jika anda berada di luar atau jauh dengan desktop, cuba untuk membayar untuk sesuatu di kedai. Maka wallet mobile adalah sangat berguna disaat ini. Berjalan sebagai aplikasi pada telefon pintar anda, wallet boleh menyimpan private key untuk Bitcoin address anda, dan membolehkan anda membayar untuk perkara-perkara secara langsung dengan telefon anda.

Dalam beberapa kes, wallet Bitcoin walaupun akan mengambil kesempatan daripada ciri telefon near-field communication (NFC), membolehkan telefon anda dapat dibaca daripada hacker dan menggunakan bitcoin anda tanpa perlunya untuk memasukkan apa-apa maklumat sama sekali.

Satu ciri yang sama wallet mobile adalah bahawa ia tidak memiliki ciri penuh Bitcoin client. Seorang pengguna Bitcoin client sepenuhnya harus untuk download blockchain Bitcoin keseluruhan, yang sentiasa berkembang dan dalam saiz gigabait berganda. Yang boleh membawa anda ke dalam timbunan masalah dengan mobile service provider anda, yang akan hanya terlalu gembira untuk menghantar bil besar untuk download ia. Banyak telefon tidak akan dapat memegang blockchain dalam memory, dalam apa-apa kes.

Sebaliknya, ini mobile client sering direka dengan pengesahan pembayaran dipermudahkan “simplified payment verification” (SPV). Ia cuma download subset blockchain yang sangat kecil, dan bergantung kepada lain, node yang dipercayai dalam rangkaian Bitcoin untuk memastikan bahawa mereka mempunyai maklumat yang tepat.

Contoh wallet mobile termasuk wallet Bitcoin berasaskan Android, Mycelium, Xapo dan Blockchain (yang menyimpan enkripsi key Bitcoin anda pada telefon anda, dan disokong pada server berasaskan web).

Apple sangat paranoid tentang wallet Bitcoin. Coinbase mempunyai aplikasi wallet mobile dikeluarkan dari app store sama sekali dalam bulan November 2013, dan ini diikuti pada bulan Februari 2014 dengan penyingkiran aplikasi Blockchain iOS. Walau bagaimanapun, pada bulan Julai 2014, aplikasi wallet Bitcoin mula muncul semula di iOS store, dan kini semua pengeluar utama wallet Bitcoin telah mengeluarkan edisi baru dari aplikasi mereka sebelumnya.

Aegis Bitcoin Wallet juga menyokong smartwatches android
Aegis Bitcoin Wallet juga menyokong smartwatches android

Terdapat juga wallet lain-lain jenis yang boleh digunakan di telefon bimbit, seperti wallet berasaskan browser seperti CoinPunk yang sedang membangun. Satu lagi wallet luar biasa adalah Wallet Aegis Bitcoin, yang menyokong smartwatches Android.

Wallet Online

Dompet berasaskan web menyimpan private key anda dalam talian, pada komputer dikawal oleh orang lain dan disambungkan ke Internet. Beberapa perkhidmatan dalam talian seperti yang ada, dan sebahagian daripada mereka mengandungi pautan ke wallet mobile dan desktop, mereplikasi address anda antara peranti yang berlainan yang anda miliki.

Satu kelebihan wallet berasaskan web adalah bahawa anda boleh mengaksesnya dari mana-mana sahaja, tidak kira di peranti mana yang anda gunakan. Walau bagaimanapun, mereka juga mempunyai satu kelemahan utama: melainkan jika dilaksanakan dengan betul, mereka boleh membuatkan organisasi yang menjalankan laman web itu yang menjaga private key anda – pada dasarnya menggunakan bitcoin anda di luar kawalan anda. Itulah pemikiran yang menakutkan, terutamanya jika anda mula menggunakan banyak bitcoin.

Blockchain juga hos berasaskan web popular, dan Strongcoin menawarkan apa yang dipanggil wallet hibrid, yang membolehkan anda menyulitkan private key anda sebelum dihantar ke server – penyulitan dijalankan dalam pelayar.

Coinbox juga menyediakan perkhidmatan Wallet web base, usaha anak tempatan Malaysia. Juga menyediakan perkhidmatan jual, beli & trading bitcoin. (Saya mengesyorkan Wallet online ini.)

Xapo bertujuan untuk menyediakan kemudahan sebuah wallet Bitcoin mudah dengan keselamatan tambahan simpanan peti besi (cold-storage vault).

Coinbase, intigrasi wallet / Bitcoin beroperasi dalam talian di seluruh dunia. Pengguna di Amerika Syarikat dan Eropah boleh membeli Bitcoin melalui perkhidmatan pertukarannya (Di Malaysia masih tidak boleh beli & jual menggunakan coinbase).

Wallet Hardware

Wallet hardware kini sangat terhad bilangannya. Ini adalah peranti khusus yang boleh memegang private key secara elektronik dan memudahkan pembayaran.

Wallet Hardware Trezor

Wallet Hardware Trezor boleh didapati daripada 99 USD terus dari SatoshiLabs
Wallet Hardware Trezor boleh didapati daripada 99 USD terus dari SatoshiLabs

Wallet hardware Trezor disasarkan para bitcoin yang ingin menyimpan coin yang besar, tetapi tidak mahu bergantung kepada perkhidmatan simpanan Bitcoin pihak ketiga atau dalam peti besi (cold storage vault) yang tidak praktikal.

Wallet USD Ledger

Wallet Ledger Nano boleh didapati terus untuk €34,80
Wallet Ledger Nano boleh didapati terus untuk €34,80

Ledger USB yang kecil menggunakan keselamatan kad pintar dan boleh didapati dengan harga yang berpatutan. Sifu Bitcoin baru membuat review untuk wallet Ledger Wallet Nano ini.

KeepKey melancarkan wallet hardware pada bulan September 2015, yang berharga 239 USD seunit. KeepKey wallet sofware pada asalnya dari fork kod Trezor.

Wallet hardware KeepKey dijual untuk 239 USD.
Wallet hardware KeepKey dijual untuk 239 USD.

Mycelium, Cryptolabs dan BitStash kini membangunkan wallet hardware, tetapi, pada September 2015 semua ini tidak dapat disiapkan. diumumkan pada 4 Februari 2014, Nymi wristband dari Boinym, yang boleh bertindak sebagai wallet Bitcoin dan menggunakan rentak jantung anda sebagai kunci keselamatan.

Wallet Paper

Salah satu pilihan yang paling popular dan paling murah untuk menjaga bitcoin anda dengan selamat adalah sesuatu yang dinamakan wallet paper. Terdapat beberapa laman web yang menawarkan perkhidmatan wallet paper Bitcoin. Mereka akan menjana Bitcoin address untuk anda dan mewujudkan imej yang mengandungi dua kod QR: satu address umum yang boleh anda gunakan untuk menerima bitcoin; lagi satu adalah private key, yang anda boleh gunakan untuk menggunakan bitcoin yang disimpan di alamat itu.

Contoh Wallet Paper
Contoh Wallet Paper

Manfaat wallet paper yang dibuat dengan betul adalah bahawa private key tidak disimpan secara digital di mana sahaja, dan oleh itu tidak tertakluk kepada serangan siber atau kegagalan hardware.

Adakah wallet Bitcoin selamat?

Ia bergantung bagaimana anda menguruskan mereka. Private key yang disimpan di dalam wallet anda adalah satu-satunya cara untuk mengakses data transaksi disimpan dalam Bitcoin address. Jika anda menghilangkan ia, anda akan kehilangan bitcoin anda. Jadi, ia hanya selamat selagi tidak ada orang lain boleh mengakses mereka, dan ia tidak hilang.

Adakah wallet Bitcoin tanpa identiti?

Dalam satu tangan, Bitcoin sepenuhnya tanpa identiti. Pada yang lain, ia benar-benar telus dan boleh dikesan. Kerana kenyataan ini, Bitcoin sering dinamakan sebagai nama samaran.

Fakta ini menyebabkan beberapa syarikat-syarikat baru dengan matlamat untuk mengesan kontroversi suspek urus niaga untuk ‘polis’ blockchain. Untuk mengatasi ini, idea-idea telah dibangunkan pada komuniti Bitcoin untuk usaha pengrahsiaan identiti, seperti mengelakkan gabungan, stealth address, dan coin mixing.

Versi alpha Dark Wallet – wallet bitcoin yang dibiayai – dilancarkan pada Mei 2014. Dibuat oleh Amir Taaki dan Cody Wilson, Dark wallet telah direka untuk menyediakan alat-alat baru untuk privasi kewangan, termasuk mencampurkan coin dan wallet stealth address. Pada masa ini ditulis, pemaju menggesa pengguna untuk menggunakan testnet dengan ‘bermain wang’ bagi menyelesaikan masalah sebelum mengambil risiko sejumlah besar Bitcoin.

Dompet dan perkhidmatan seperti Dark Wallet akhirnya bermakna menggunakan Bitcoin boleh menjadi tanpa identiti seperti yang orang mahukan.

Bagaimana saya boleh selamatkan wallet saya?

Terdapat beberapa cara untuk membuat wallet Bitcoin anda lebih selamat:

Enkripkan

Salah satu cara untuk melindungi wallet anda dari ditinjau adalah dengan enkripkan dengan kata laluan yang kuat. Ini menjadikan ia sukar untuk mengakses wallet anda, tetapi tidak mustahil. Jika komputer anda dikompromi oleh malware, pencuri boleh log ketukan kekunci anda untuk mencari kata laluan anda.

Backup

Jika anda mempunyai private key anda yang disimpan dalam satu wallet, tetapi anda salah meletakkan wallet itu atau ia akan musnah, anda akan kehilangan key anda. Backup wallet anda dengan membuat salinan private key anda, tetapi ia adalah penting untuk backup keseluruhan wallet anda. Beberapa address digunakan untuk menyimpan perubahan dari transaksi, dan tidak boleh ditunjukkan kepada anda secara kasar. Backup seluruh wallet di beberapa tempat yang berbeza, dan peliharalah mereka dari hacker.

Gunakan multisig

Jumlah perkhidmatan yang menyokong transaksi multi-signature semakin meningkat. multi-signature address membolehkan pelbagai pihak untuk menggunakan address dengan public key. Apabila seseorang mahu menggunakan sebahagian daripada bitcoin, mereka memerlukan orang-orang ini untuk mengesahkan transaksi mereka di samping diri mereka sendiri. Bilangan signature yang diperlukan adalah pada permulaan apabila orang yang mencipta address.

Sejak beberapa signature diperlukan sebelum dana boleh dibelanjakan, signature tambahan boleh datang dari, boleh dikatakan, rakan kongsi perniagaan, atau bahkan dari peranti kedua yang anda miliki, untuk menambah faktor kedua untuk menghabiskan coin anda.

Secare Offline

safe-with-cash-inside-300x185Selamat dengan wang tunai di dalam jika anda terlalu sensitif untuk menyimpan key Bitcoin anda secara digital, kerana takut bahawa mereka boleh dicuri oleh penggodam, terdapat satu lagi pilihan: ‘cold storage’. Wallet cold-storage menyimpan private key Bitcoin di luar talian, jadi ia tidak boleh dicuri oleh orang lain di Internet.

Ia adalah idea yang baik untuk menggunakan colg-storage untuk sebahagian besar daripada kekayaan Bitcoin anda, dan transaksikan hanya sedikit untuk memisahkan Bitcoin alamat dalam wallet ‘panas’ dengan sambungan Internet, menjadikannya mudah untuk berbelanja. Dengan cara itu, walaupun jika telefon bimbit anda hilang, atau wallet panas anda pada PC notebook dipadamkan semasa kerosakan cakera keras, hanya sejumlah kecil wang tunai Bitcoin adalah pada risiko.

Banyak perisian Bitcoin dompet mempunyai pilihan cold-storage. Atau, anda boleh gunakan analog sepenuhnya, dan hanya menggunakan wallet paper untuk simpanan.

HashFlare
KONGSI
Artikel sebelum iniBagaimana Beli Bitcoin?
Artikel seterusnya8 Sebab Harga Bitcoin Boleh Meroket Pada 2016
Sifu Bitcoin - Pakar Bitcoin | Speaker | Trainer | Coach ‪#‎SifuBitcoin‬ ‪#‎Pakar‬ ‪#‎Trainer‬ ‪#‎Coach‬ ‪#‎Bitcoin‬ ‪#‎BTC‬ ‪#‎Malaysia‬ ‪#‎MoneyMakeMoney‬ ‪#‎BuatDuit‬ ‪#‎Trade‬ ‪#‎Forex‬ ‪#‎Money‬ ‪#‎Currency‬ ‪#‎Duit‬ ‪#‎BitcoinReview‬ ‪#‎BitcoinNews‬

BERI MAKLUM BALAS

Please enter your comment!
Please enter your name here