HashFlare

Bagaimana Beli Bitcoin?

Baik, jadi anda telah belajar asas-asas tentang Bitcoin, langkah seterusnya adalah untuk mendapatkan bitcoin. Tapi bagaimana? Panduan ini akan memberitahu anda apa yang anda perlu tahu.

Anda boleh membeli bitcoin sama ada daripada pertukaran, atau secara langsung daripada orang lain.

Anda boleh membayar kepada mereka dalam pelbagai cara, daripada wang tunai kepada kad kredit dan debit, atau walaupun dengan cryptocurrencies lain, bergantung dari siapa anda membeli mereka dan di mana anda tinggal.

Yang mengejutkan, ia tidak mudah untuk membeli bitcoin dengan kad kredit atau PayPal, bergantung kepada bidang kuasa anda.

Ini kerana urus niaga tersebut dengan mudah boleh bertukar dengan panggilan telefon kepada syarikat kad (iaitu ‘caj balik’). Sejak ia sukar untuk membuktikan apa-apa barang bertukar tangan pada pemindahan bitcoins, pertukaran mengelakkan kaedah pembayaran ini dan begitu juga dengan penjual bebas.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pilihan yang baru-baru ini berkembang untuk pengguna di beberapa negara.

Di Malaysia, Coinbox menawarkan pembelian dengan transaksi perbankan tempatan. Boleh lihat artikel disini.

Partama sekali, dapatkan Bitcoin Wallet

Seterusnya, anda akan memerlukan tempat untuk menyimpan bitcoin baru anda. Dalam dunia Bitcoin, mereka dipanggil ‘Wallet’ tetapi ia mungkin lebih baik untuk memikirkan mereka sebagai sejenis akaun bank.

Bergantung kepada tahap keselamatan yang anda mahu, wallet yang berbeza akan memberikan peringkat keselamatan yang berbeza. Beberapa tindakan seperti transaksi akaun hari-hari dan boleh dibandingkan dengan dompet kulit tradisional, manakala yang ini terdapat perlindungan sekuriti gred tentera.

Pilihan utama ialah: (1) perisian wallet disimpan di dalam hard disk komputer anda, (2) dalam online, berasaskan web atau (3) suatu perkhidmatan ‘kebal (vault)’ yang menyimpan bitcoin anda secara offline atau wallet multisig yang menggunakan beberapa kunci untuk melindungi akaun.

Kebanyakan mempunyai kelemahan tersendiri: jika anda menyimpan bitcoin setempat pada komputer anda, pastikan anda membuat backup wallet anda secara berkala dalam kes hard disk menjadi rosak; dan wallet online web menggunakan pelbagai peringkat keselamatan daripada penggodam, dari paling baik (pelbagai faktor pengesahan) ke agak lemah (ID dan kata laluan).

Untuk maklumat lanjut mengenai menyimpan bitcoin, lihat panduan kami mengenai perkara ini.

Pertukaran dan Dompet Online

Pengguna Bitcoin yang baru akan menemui pelbagai pertukaran dan wallet yang bersaing untuk perniagaan mereka.

Ada yang memberi pertukaran besar-besaran untuk institusi perdagang, manakala yang lain adalah perkhidmatan wallet mudah dengan keupayaan terhad untuk jual beli.

Kebanyakan pertukaran dan wallet akan menyimpan sejumlah mata wang digital dan / atau fiat untuk anda, sama seperti akaun bank biasa.

Pertukaran dan wallet adalah pilihan terbaik jika anda ingin melibatkan diri dalam perdagangan biasa dan spekulasi, tidak perlu identiti dikenali dan tidak memberatkan prosedur persediaan birokrasi yang panjang yang biasanya melibatkan bukti identiti dan membekalkan maklumat identiti terperinci.

Ini adalah undang-undang di kebanyakan negara dan tiada pertukaran terkawal boleh didapati, seperti mana-mana syarikat berhadapan dengan sistem kewangan semasa mesti memenuhi ‘tahu pelanggan anda (know your customer)’ (KYC) dan syarat anti pengubahan wang haram (anti-money laundering) (AML).

Pilihan pertukaran terbaik juga bergantung di mana anda berada.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh menyemak senarai ini pertukaran utama Bitcoin / Wallet di seluruh dunia, dan pilihan pembayaran yang mereka membenarkan.

Lihat panduan kami: Bagaimana untuk membeli bitcoins di Malaysia

Pada masa ini, bursa dagangan volum terbesar adalah Bitfinex (Hong Kong), Bitstamp (AS), BTC-e (tidak diketahui), Kraken (AS), Huobi (China dan Hong Kong), OKCoin (China), BTCC (China) dan Coinbox (Malaysia).

Jika anda membuat pilihan untuk membuat wallet Bitcoin di web online, saya mengesyorkan Blockchain.Info. Kerana Blockchain boleh diakses menggunakan website, Andoid app & IOS app.

Coinbox juga boleh digunakan secara online di website mereka. Buat masa ini, tiada app boleh didapati untuk Andoid & IOS. Tetapi mereka memberi perkhidmatan wallet bitcoin, dagangan semasa, jual beli bitcoin, topup kredit telefon bimbit anda.

Sebaik sahaja anda telah menyediakan akaun anda, anda mungkin akan perlu untuk menghubungkan akaun bank dan melakukan transaksi dana antara ia dan akaun pertukaran baru anda melalui transaksi online. Beberapa pertukaran membolehkan anda untuk membuat deposit secara peribadi ke akaun bank mereka (iaitu, melalui juruwang manusia, bukan ATM).

Walaupun kebanyakan orang di negara boleh memindahkan wang ke akaun di luar negara, bayaran adalah lebih tinggi dan anda mungkin menghadapi kelewatan lebih lama untuk ubah bitcoins anda kembali kepada mata wang fiat (sekiranya anda masih ingin berbuat demikian).

Jika anda diminta untuk menghubungkan akaun bank untuk menggunakan pertukaran, ia hanya boleh menerima bank-bank dari negara itu.

Amaran mengenai pertukaran, wallet dan bank-bank

Walaupun bukti pengenalan diperlukan, ingat pertukaran dan wallet tidak memberikan perlindungan yang sama oleh bank-bank lakukan.

Sebagai contoh, sering terdapat tiada atau insurans yang terhad untuk akaun anda jika pertukaran keluar dari perniagaan atau dirompak oleh penggodam, seperti mana yang berlaku dengan pertukaran terkenal yang gagal Mt Gox.

Bitcoin tidak mempunyai status undang-undang sebagai mata wang di sebahagian besar dunia, dan pihak berkuasa biasanya tidak tahu cara terbaik untuk mendekati kecurian. Beberapa pertukaran yang lebih besar telah menggantikan wang pelanggan selepas kecurian dari pertukaran itu sendiri, tetapi pada peringkat ini mereka tidak diwajibkan undang-undang untuk berbuat demikian.

Seterusnya, jika kecurian dari wallet peribadi berlaku disebabkan keselamatan atau kata laluan bocor dari pihak anda, anda tidak mempunyai apa-apa cara yang dijamin untuk mendapatkan kembali wang anda.

Beberapa bank yang sedia ada melihat mata wang digital enggan bekerjasama dengan dana yang hasil daripada urus niaga mata wang digital, dipetik tidak dapat dikawal.

Periksa senarai di bawah untuk melihat jika bank anda mungkin telah mengambil tindakan terhadap pengguna-pengguna pada masa lalu, dan untuk perlindungan anda, membuka akaun dengan bank yang dikenali untuk menjadi lebih mesra-Bitcoin.

Berikut adalah beberapa bank-bank didapati mendiskriminasi Bitcoin.

Perkakasan wallet peribadi untuk menyimpan Bitcoin secara offline

  1. Ledger Nano
  2. SatoshiLabs Trezor
  3. KeepKey

Muka-ke-muka, atau dagangan ‘over-the-counter’ (OTC)

Jika anda tinggal di bandar, lebih suka tidak mahu namanya disiarkan atau tidak mahu bersusah-payah ke bank, pilihan yang paling mudah untuk memperoleh Bitcoin adalah untuk membuat pertukaran muka-ke-muka dengan penjual tempatan.

LocalBitcoins Adalah laman utama di mana urus niaga tersebut disusun dan harga yang dirundingkan. Laman ini juga menyediakan perkhidmatan escrow sebagai lapisan tambahan perlindungan untuk kedua-dua pihak.

Terdapat pertimbangan keselamatan untuk kedua-dua pembeli dan penjual, terutamanya jika tertukaran adalah yang besar. Sentiasa berjumpa di tempat awam yang sibuk, jangan bertemu di rumah-rumah persendirian dan mengambil segala langkah berjaga-jaga apabila anda berjalan di sekitar dengan jumlah wang tunai yang besar.

Ingat, jika anda berjumpa muka-ke-muka di sesuatu tempat, anda akan perlu mempunyai akses ke wallet Bitcoin anda. Sama ada dengan telefon pintar, tablet atau komputer riba, anda juga akan memerlukan akses internet secara langsung untuk mengesahkan transaksi.

Bergantung kepada penjual, anda boleh membayar tambahan sebanyak sekitar 5-10% berbanding harga semasa untuk perdagangan muka-ke-muka, untuk kemudahan dan privasi. Seorang peniaga yang bereputasi akan berunding harga sebelum berjumpa, tetapi ramai yang tidak akan mahu menunggu terlalu lama kerana nilai Bitcoin boleh berlaku perubahan dramatik.

Sesetengah penjual mungkin membenarkan anda menggunakan akaun PayPal untuk membayar, walaupun kebanyakan lebih suka tunai atas sebab-sebab yang diterangkan sebelum ini.

Ia juga disarankan untuk pertamakali  memeriksa jika dagangan itu adalah sah dari sesi undang-undang di kawasan tempatan anda. Terdapat juga sedikit bahaya jika anda akan menimbulkan syak wasangka polis dengan bertukar-tukar tunai di tempat awam, jika mereka berfikir anda berdagang sesuatu yang lebih haram.

Satu atau dua perkara tentang ‘perlombongan (Mining)’

Bagaimana pula dengan perkara mining ini? Saya pernah mendengar anda boleh membuat bitcoin anda sendiri.

Anda mungkin pernah mendengar tentang ‘mining’ bitcoin anda sendiri dengan PC anda atau kad grafik yang berkuasa tinggi. Itu adalah mungkin boleh berlaku tidak lama dahulu, tetapi masa dan populariti Bitcoin yang semakin meningkat telah menjadi lebih banyak dan lebih kuat, peralatan mining tertentu (dipanggil ASIC) ke rangkaian, meningkatkan kesukaran dan tenaga yang diperlukan untuk mining bitcoin dengan jumlah yang berbaloi.

Tambahan pula, bilangan bitcoin tinggal untuk dilombong berkurangan dengan ketara semasa masa berlalu. Semua ini bermakna individu mining sendiri tidak selari dengan kos efektif kerana ia adalah hanya setahun yang lalu. Anda mungkin perlu membayar lebih untuk perkakasan dan elektrik daripada Bitcoin yang mungkin akan anda perolehi.

Kebanyakan mining hari ini adalah kumpulan mining besar yang dikenali sebagai ‘pool’, dan syarikat-syarikat yang ditubuhkan khusus untuk mining. Anda boleh memilih untuk membeli saham dalam pool atau syarikat. Jika anda mahu masuk ke dalam dunia mining, panduan kami ada di sini.

Sesiapa yang mengatakan anda boleh minng Bitcoins dengan PC biasa atau pelbagai kad grafik pada tahun 2014 adalah sama ada telah ketinggalan berita, atau boleh cuba untuk menjual peralatan ketinggalan zaman. Berhati-hatilah.

Satu lagi pilihan yang agak baru ialah ‘cloud mining’, di mana untuk melombong bitcoins tanpa melabur dalam peralatan mahal, seseorang membayar untuk menggunakan pusat data syarikat untuk mining bagi pihak mereka. Untuk maklumat lanjut, lihat panduan kami untuk cloud mining.

Satu dana pelaburan

Jika anda tidak suka idea untuk membeli dan menyimpan kuantiti besar bitcoin, anda boleh beralih kepada amanah pelaburan, seperti Bitcoin Investment Trust (BIT) atau The Winklevoss ETF.

Amanah ini melabur secara eksklusif menggunakan bitcoin dan menggunakan state-of-the-art protokol untuk menyimpan dengan selamat bagi pihak pemegang saham. Setakat ini, dana itu telah dieksklusifkan untuk pelabur (iaitu: sangat kaya) serius, tetapi adalah terbuka kepada semua, diharapkan menjelang suku keempat tahun 2014.

Bitcoin Superfund adalah pilihan yang baru tidak lama lagi untuk dilancarkan di United Kingdom.

ATM Bitcoin

Walaupun satu konsep yang agak baru, ATM Bitcoin yang semakin meningkat bilangannya.

Lebih banyak akan datang, dari beberapa vendor yang berbeza termasuk BitAccess, CoinOutlet Kejadian Coin, Lamassu dan Robocoin.

Seperti pertukaran muka-ke-muka tetapi dengan mesin, anda memasukkan wang tunai anda dan sama ada mengimbas kod QR dari wallet telefon bimbit atau menerima resit kertas dengan kod yang diperlukan untuk mengisi bitcoin ke wallet anda.

Kadar pertukaran berbeza-beza, dan boleh jadi apa sahaja nilai dari 3% hingga 8% di atas harga pertukaran semasa.

Ikuti perkembangan terkini Bitcoin ATM berita dan juga melihat lokasi di seluruh dunia pada peta Bitcoin ATM kami.

[highlight color=”yellow”]Difahamkan dahulu Malaysia mempunyai Bitcoin ATM di Bangsar Shopping Centre, tetapi telah di dikeluarkan & diharamkan.[/highlight]

Kesimpulan

Membeli bitcoin tidak selalu semudah tanggapan pengguna yang baru. Berita baik adalah bilangan pilihan yang semakin meningkat, dan ia semakin mudah sepanjang masa.

Ada juga yang tidak semestinya memerlukan wallet atau akses internet. Idea-idea lain telah merangkumkan kad debit Bitcoin, fizikal ‘syiling’ Bitcoin dengan nilai yang sudah diisi dalam wallet, dan kad simpanan nilai.

HashFlare
KONGSI
Artikel sebelum iniKenapa Guna Bitcoin?
Artikel seterusnyaBagaimana Untuk Simpan Bitcoin?
Sifu Bitcoin - Pakar Bitcoin | Speaker | Trainer | Coach ‪#‎SifuBitcoin‬ ‪#‎Pakar‬ ‪#‎Trainer‬ ‪#‎Coach‬ ‪#‎Bitcoin‬ ‪#‎BTC‬ ‪#‎Malaysia‬ ‪#‎MoneyMakeMoney‬ ‪#‎BuatDuit‬ ‪#‎Trade‬ ‪#‎Forex‬ ‪#‎Money‬ ‪#‎Currency‬ ‪#‎Duit‬ ‪#‎BitcoinReview‬ ‪#‎BitcoinNews‬

BERI MAKLUM BALAS

Please enter your comment!
Please enter your name here