HashFlare

Ramai yang bertanya “Apa itu Wallet”? Wallet Bitcoin adalah untuk menyimpan bitcoin. Dalam kebanyakan kes, ‘wallet’ adalah aplikasi perisian yang membolehkan pengguna berbelanja dan menerima bitcoin. Fikirkan sesuatu yang berfungsi seperti akaun bank dalam talian (online), tetapi boleh diakses sebagai wang tunai dalam dompet biasa.

Asasnya, wallet telefon pintar (smartphone) berasaskan tidak hanya: menghantar dan menerima bitcoin. Pengguna menghantar bayaran dengan mengimbas kod QR penerima (dipaparkan dengan telefon, laman web atau di gedung terminal) dengan kamera telefon. Wallet anda sendiri boleh memaparkan kod QR untuk orang lain untuk membayar anda.

Itu sahaja yang anda perlu untuk menggunakan Bitcoin. Semua wallet mudah alih boleh buat sebanyak itu. Selain itu, ia menjadi lebih rumit. Panduan ini akan menerangkan pelbagai jenis wallet Bitcoin di luar sana.

Banyak dompet mempunyai ciri-ciri tambahan yang menjadikan mereka lebih “serba boleh”. Mereka boleh berdagang bitcoin untuk mata wang biasa di bursa (exchange), mereka boleh menyimpan bitcoin dalam simpanan dalam dan lebih selamat. Mungkin pada telefon pintar atau komputer meja. Ia mungkin perkhidmatan anda mendaftar untuk, atau sesuatu yang anda membuat diri anda. Wallet mungkin dicetak di atas kertas atau kayu, dan disimpan di luar talian (offline) untuk penyimpanan yang selamat. Bentuk baru wallet Bitcoin sedang dicipta sepanjang masa.

Ia tidak perlu untuk menunjukkan ID / IC untuk menggunakan wallet Bitcoin. Sesetengah perkhidmatan wallet meminta anda untuk mendaftar dengan nama pengguna atau e-mel, sementara yang lain tidak memerlukan apa-apa maklumat daripada anda sama sekali. Pengguna boleh menentukan tahap privasi mereka sendiri dengan memilih perkhidmatan mengikut ciri-ciri mereka.

Sesetengah menyimpan semua bukti kelayakan keselamatan anda (kata laluan, private key Bitcoin) pada peranti; ada yang menyimpannya dalam talian (online). Jika anda kehilangan peranti mudah alih (mobile device) anda, kebanyakan wallet membolehkan anda untuk mendapatkan semula akaun anda (walaupun anda mungkin perlu rekod butir-butir diri sendiri di tempat yang selamat). Sesetengah wallet menggunakan address Bitcoin yang sama untuk setiap transaksi, ada yang lain berubah dengan setiap transaksi (memberi anda lebih privasi).

Pengguna Wallet Bitcoin sering mempunyai pilihan antara keselamatan dan kemudahan. Sesetengah wallet kelihatan agak selamat, tetapi akan menjadi rumit untuk digunakan dalam kehidupan harian dengan pelbagai kata laluan dan pengesahan. Yang lain, adalah lebih mudah dan lebih cepat untuk perbelanjaan, mungkin tidak selamat jika seseorang mencuri peranti anda. Wallet disimpan sepenuhnya di komputer meja (desktop) terdedah kepada penggodam dan kemalangan cakera (disk crash).

Mujurlah, wallet menjadi lebih mesra pengguna sepanjang masa, supaya keseimbangan menjadi kurang perlu.

Wallet Bitcoin: Terma Penting untuk Memahami

Bitcoin (Public) Address


Ini adalah rentetan sekitar 30 aksara abjad angka (alphanumeric character), bermula dengan 1 atau 3, yang digunakan untuk menghantar dan menerima nilai Bitcoin. Address public Bitcoin bekerja dengan cara yang sama dengan alamat e-mel, walaupun mereka biasanya tidak mempunyai nama seseorang disertakan atau mana-mana pengecam lain. Ia juga lebih kepada pakai buang – banyak pengguna Bitcoin hari ini menggunakan alamat yang berbeza bagi setiap transaksi, mewujudkan lebih privasi. Jika alamat tunggal digunakan berulang kali, analisis data yang mendalam boleh mendedahkan pemiliknya dengan memerhatikan pola tingkah laku dan perbelanjaan.

Address Bitcoin juga kadang-kadang dirujuk sebagai ‘public key’.

Address mungkin wujud sepenuhnya di luar talian (offline) dan boleh dicetak pada objek fizikal. Walaupun hanya digunakan sekali, setiap alamat adalah kekal dan boleh memegang nilai Bitcoin selama-lamanya jika diperlukan. Untuk melihat nilai semasa mana-mana alamat Bitcoin yang pernah dicipta, guna Blockchain Explorer.

Berapa banyak Address Bitcoin Terdapat?

Bilangan kemungkinan sejumlah address Bitcoin, menggunakan kaedah semasa untuk mencipta mereka, adalah 2^160. Itu adalah … sangat banyak. Begitu banyak, sebenarnya, seperti hampir tidak terhingga (hanya terdapat 2^63 biji-biji pasir di semua pantai di Bumi). Ia boleh dilakukan, walaupun wajar, untuk membuat address Bitcoin baru bagi setiap transaksi, tidak kira berapa besar atau kecil.

Bitcoin Kod QR


Wallet - Sifu BitcoinIni adalah 2 dimensi, boleh dibaca oleh mesin ‘kod bar’ yang boleh diimbas dan membaca dengan kamera telefon pintar atau webcam. Sehingga kini, ini cara yang paling biasa untuk peranti untuk membaca dan memaparkan address Bitcoin, sejak address Bitcoin akan menjadi rumit untuk masuk ke atas papan kekunci dan sukar untuk diingati.

Bitcoin QR kod yang digunakan oleh peniaga dan pemproses pembayaran sering menerapkan nilai transaksi bersama-sama dengan address public. Ini menjadikan urus niaga lebih mudah dan lebih cepat, dengan hanya beberapa butang-mesin yang diperlukan untuk menyelesaikan.

Kod QR digunakan untuk memaparkan kedua-dua address public (key) dan private key. Jika anda mempunyai private key sebagai kod QR, berhati-hati untuk tidak mendedahkannya – terutamanya kamera terdekat, sebagai wartawan TV mendapati cara yang sukar.

Private Key Bitcoin


Suatu private key adalah ‘password’ kriptografi yang dikaitkan dengan address. Key ini disimpan dengan selamat dan secara rahsia oleh perisian wallet. Mengetahui nombor ini memberikan anda keupayaan untuk menggunakan apa-apa nilai Bitcoin yag wujud di address itu. Jika anda mempunyai wang simpanan yang disimpan pada satu-satu address Bitcoin, sila menjaga private key dengan sangat baik. Jika anda kehilangan ia, anda tidak akan mendapatkan semula baki anda.

Private key Bitcoin biasanya bermula dengan nombor ‘5’ atau ‘6’. Address yang mula dengan ‘5’ adalah tidak dienkriptkan dan terdedah kepada kecurian oleh sesiapa sahaja yang dapat melihatnya. Suatu private key bermula dengan ‘6’ dienkriptkan dengan kata laluan tambahan. Jenis kedua adalah lebih selamat… dengan syarat anda ingat kata laluan dan tahu bagaimana untuk dekriptkan ia.

Sesetengah wallet membolehkan private kay untuk ingati dan didapatkan dengan menjana mereka dari satu ‘seed phrase’. Lihat ‘HD Dompet’ di halaman ini untuk maklumat lanjut.

Open/Closed-Source Wallet


Open Source: ini bermakna kod pengaturcaraan (source) untuk perisian wallet itu disiarkan kepada umum dan boleh didapati untuk sesiapa sahaja untuk memeriksa. Satu kelebihan ialah ia mungkin lebih boleh dipercayai atau selamat kerana ini. Kelemahan ini: jika anda adalah pemaju wallet, sesiapa sahaja boleh menyalin produk anda.

Closed Source: dalam kes ini, sumber kod disimpan rahsia oleh pembangun perisian. Pencipta boleh menyimpan ciri-ciri unik untuk diri mereka untuk kelebihan daya saing. Kelemahan ini tidak ada orang yang boleh melihat apa perisian sebenarnya melakukan di belakang tabir, yang boleh mengurangkan kepercayaan jika pemaju tidak terkenal.

Wallet HD Bitcoin


HD bermaksud ‘Hierarchical Deterministic’. Wallet ini menjana semua address awam dan private key dari ‘seed’ tunggal – yang sering (tetapi tidak semestinya) rentetan perkataan secara rawak.

Kelebihan HD wallet adalah: mereka dapat dipulihkan pada peranti lain, menggunakan seed phrase, jika peranti asal hilang, rosak atau diganti, dan mereka boleh menjana key address baru bagi setiap transaksi, membolehkan privasi yang lebih besar – ia adalah jauh lebih sukar untuk menyambung pengguna kepada address Bitcoin tunggal jika ia digunakan hanya sekali, kerana tidak ada perbelanjaan atau corak tingkah laku yang boleh di memerhati.

Perkhidmatan Wallet Bitcoin Online


Ini jenis wallet yang berfungsi dengan cara yang sama dengan mana-mana perkhidmatan berasaskan internet yang lain, seperti bank atau Facebook anda. Anda log masuk dengan nama pengguna dan kata laluan, dan semua maklumat anda (termasuk akaun, jumlah Bitcoin) disimpan pada server perkhidmatan di pusat datanya. Kelebihannya ialah anda boleh mengakses akaun Bitcoin anda daripada beberapa peranti yang berlainan dan lokasi. Kelemahan adalah: jika pembekal wallet tersebut tidak selamat, terdapat risiko ia boleh digodam dengan kehilangan bitcoin dan/atau maklumat peribadi anda. Anda perlu tahu pembekal adalah dipercayai, dan mungkin kekal dalam perniagaan. Ia biasanya tidak dinasihatkan untuk menyimpan sejumlah besar wang di wallet dalam talian (sila lihat bahagian ‘Multisig Wallet’ untuk mendapatkan maklumat yang lebih berguna dalam ini).

Wallet Bitcoin ‘Klien Penuh’


Bitcoin klien ini adalah jenis yang paling lama dan paling berkuasa. Biasanya terhad kepada desktop, klien penuh muat turun (download) keseluruhan blockchain Bitcoin (kini sekitar 37GB maklumat) dan menyimpan rekod penuh setiap transaksi Bitcoin, seluruh. Hari ini ia digunakan oleh lebih pengguna teknikal (dan mereka yang mempunyai cakera keras yang besar). Mereka membantu memastikan rangkaian Bitcoin yang selamat dengan menambah satu lagi ‘node’ untuk rangkaian yang boleh mengesahkan transaksi. Contoh wallet penuh kepada pelanggan adalah Bitcoin Core dan Armory.

Wallet klien penuh juga memberikan pengguna teknikal lanjutan akses kepada pilihan kesemua skrip Bitcoin, yang membolehkan mereka untuk mewujudkan fungsi yang lebih rumit dan disesuaikan untuk memenuhi keperluan mereka. Mereka boleh menghantar transaksi kepada berbilang penerima, memantau alamat untuk pembayaran, menghantar transaksi mengikut masa atau keadaan lain, ditambah apa-apa lagi permit bahasa skrip.

Wallet Bitcoin ‘Klien Kecil’ dan SPV


Wallet Bitcoin ‘Klien Kecil’ membolehkan pengguna untuk menyimpan bukti kelayakan keselamatan (kata laluan, private key Bitcoin) pada desktop atau peranti mudah alih, tanpa perlu memuat turun keseluruhan blockchain. Ia biasanya melakukan ini dengan sebahagiannya memuat turun data transaksi, atau dengan mengakses ‘node yang dipercayai’ pada rangkaian Bitcoin yang mempunyai salinan penuh blockchain. Wallet kecil popular adalah MultiBit, Electrum dan Mycelium.

SPV bermaksud ‘Simplified Payment Verification’ iaitu ‘Pengesahan Pembayaran Mudah’, satu kaedah klien kecil yang menjadi popular pada platform mudah alih. Wallet SPV juga menyambung kepada ‘node’ yang dipercayai yang menyimpan keseluruhan blockchain, dan maklumat transaksi penyegerakan dari sana. Kelebihan utama Wallet SPV adalah ia lebih selamat dan sulit daripada perkhidmatan dalam talian, yang menyimpan maklumat secara berpusat. Satu kelemahan adalah jika anda tidak membuka wallet anda dengan kerap, wallet SPV kadang-kadang boleh mengambil sedikit masa untuk menyelaras dan mengemaskini dengan rangkaian Bitcoin. Contoh wallet SPV adalah Bitcoin Wallet Android, Bread wallet dalam iOS dan LUXSTACK (kedua-dua platform).

Ciri-ciri Sosial / Perniagaan di Wallet Bitcoin


Seperti wallet menjadi lebih canggih dan berdaya saing, ia memasukkan ciri-ciri pembayaran tambahan bukan hanya untuk menggunakan dan menerima. Sesetengah address penggunaan e-mel atau maklumat rangkaian sosial untuk membolehkan pengguna untuk menghantar wang kepada satu sama lain tanpa kod QR atau address Bitcoin. Sesetengah mewujudkan rangkaian pembayaran untuk kegunaan perniagaan, organisasi, kempen pengumpulan dana, freelancers, dan kumpulan kawan-kawan. Kemungkinan ciri ini hanya dihadkan oleh imaginasi pemaju, dan menjadi lebih banyak setiap bulan.

Wallet ‘Multisig’ Bitcoin


Singkatan untuk ‘multiple-signature’ atau ‘pelbagai-pengesahan’. Seperti perlindungan pelancaran peluru berpandu nuklear, wallet ini memerlukan lebih daripada satu private key untuk melepaskan dana. Untuk wallet dalam talian, ini biasanya bermaksud pengguna menyimpan satu key sendri, perkhidmatan dalam talian menyimpan yang lain, dan key ketiga disimpan oleh pengguna di lokasi yang berbeza. Dengan cara ini, dana adalah lebih selamat daripada serangan hack atau penyedia wallet tidak boleh dipercayai, dan pengguna boleh mengakses dana walaupun pembekal yang tidak lagi menyediakan perkhidmatan wallet.

Wallet multisig biasanya lebih baik untuk ‘vault’ (peti besi) atau simpanan jangka panjang yang lebih selamat, kerana pengesahan tambahan membuat mereka menyukarkan untuk perbelanjaan harian. Address multisig biasanya bermula dengan nombor ‘3’, dan bukannya standad bermula dengan ‘1’.

Wallet multisig juga digunakan oleh sekumpulan orang-orang yang menyimpan dana untuk tujuan yang sama. Tiada seorang pun boleh mengakses (atau lari dengan) wang, jadi mereka juga boleh digunakan oleh sekumpulan orang yang tidak tahu antara satu sama lain. Bilangan key diperlukan tidak sentiasa perlu dua daripada tiga – jumlah bilangan key dan bilangan yang diperlukan untuk melepaskan dana boleh berbeza-beza mengikut keperluan (dan apa yang perkhidmatan membolehkan digunakan).

Contoh perkhidmatan dalam wallet multisig Bitcoin adalah BitGo dan Nicki.

‘Paper Wallet’ Bitcoin


Ya, wallet Bitcoin boleh dicetak dan tidak wujud di mana-mana secara elektronik. Ini biasanya digunakan untuk jumlah wang yang banyak dan untuk simpanan jangka panjang. Orang telah menggunakan kertas, kayu, logam dan bahan-bahan lain untuk menyimpan nilai Bitcoin. Walaupun paper wallet adalah pilihan untuk simpanan jangka panjang, ia tidak mungkin untuk menggunakan separa jumlah dari ia dan menyimpan selebihnya. Untuk mengakses dan menghabiskan dana, ia adalah perlu untuk ‘langsai’ seluruh kandungan paper wallet ke dalam wallet berasaskan perisian yang menggunakan private key. Paper wallet yang sama tidak boleh digunakan lagi selepas itu, atas sebab-sebab keselamatan.

Satu perkara yang sangat penting untuk diperhatikan adalah: address paper wallet boleh dilihat oleh rangkaian Bitcoin. Jika komputer yang digunakan untuk menjana private key (atau proses penjanaan key sendiri) tidak menjamin, dana masih boleh dicuri.

[Paper Wallet Bitcoin] (https://bitcoinpaperwallet.com/) adalah sebuah laman web open-source yang membolehkan pengguna untuk mencipta, enkriptkan dan mencetak key wallet fizikal. Nasihat website itu adalah untuk memuat turun perisian dan menggunakannya untuk membuat wallet pada komputer yang tiada internet.

‘Brain Wallet’ Bitcoin


‘Brain Wallet’ bermaksud anda menjana address awam anda dan private key daripada mnemonik atau frasa laluan anda menyimpan hanya di kepala anda. Manfaat ini adalah bahawa wallet itu tidak wujud mana-mana sahaja dalam dunia fizikal atau elektronik, jadi menawarkan yang paling selamat dalam privasi. Walau bagaimanapun, penjana brain wallet telah kurang daripada selamat pada masa lalu, membuat key mereka masih terdedah kepada kebolehan ditemui. Kemudian terdapat masalah dengan brain itu sendiri – jika anda lupa mnemonik, atau mengalami kecederaan kepala, wallet anda boleh hilang.

Frasa ‘Seed’ untuk HD wallet pada asasnya adalah brain wallet, jika kamu percaya kepada keupayaan anda untuk ingat.

Hardware Wallet Bitcoin


Jenis baru peranti perkakasan wallet Bitcoin baru muncul untuk usaha menggabungkan keselamatan paper wallet / luar talian dengan kemudahan perbelanjaan daripada wallet perisian. Alat-alat ini berbeza dari segi ciri-ciri, tetapi biasanya menyimpan key Bitcoin mereka secara setempat pada peranti, menjaga mereka di luar cakera keras dan internet. Untuk mengakses atau menghabiskan dana, pengguna guna peranti ke PC atau telefon melalui USB, dan log masuk dengan kata laluan dan / atau butiran lain. Contoh wallet perkakasan biasa digunakan hari ini adalah peranti Trezor dan Ledger.

HashFlare
KONGSI
Artikel sebelum iniBrain Wallet Tidak Selamat
Artikel seterusnya5 VPN Terbaik Untuk Bitcoin
Sifu Bitcoin - Pakar Bitcoin | Speaker | Trainer | Coach ‪#‎SifuBitcoin‬ ‪#‎Pakar‬ ‪#‎Trainer‬ ‪#‎Coach‬ ‪#‎Bitcoin‬ ‪#‎BTC‬ ‪#‎Malaysia‬ ‪#‎MoneyMakeMoney‬ ‪#‎BuatDuit‬ ‪#‎Trade‬ ‪#‎Forex‬ ‪#‎Money‬ ‪#‎Currency‬ ‪#‎Duit‬ ‪#‎BitcoinReview‬ ‪#‎BitcoinNews‬

1 komen

BERI MAKLUM BALAS

Please enter your comment!
Please enter your name here