HashFlare

Terdapat 12 syarikat memfaatkan blockchain untuk identifikasi dan pengesahan yang meningkatkan pelanggaran data, menggodam dan kecurian identiti kes haram menaikkan permintaan industri pemalsuan dan pengesahan. Tiada entiti seolah-olah kebal – dari bank-bank kecil kepada syarikat insurans kesihatan yang besar; organisasi pelbagai saiz dalam pelbagai industri yang terjejas. Jenayah penipuan haram mengakses berjuta-juta kad kredit pengguna dan fail data peribadi, walaupun ketika sistem pembayaran baru yang berkembang dengan teknologi baru dan mengenal-pasti tabiat perbelanjaan pengguna. Ini juga dikuatkan oleh kedatangan mobiliti. Sebagai industri yang bergerak ke arah teknologi cip EMV, penipuan CNP (card-not=present) telah meningkat berbanding penipuan pada sistem POS fizikal.

Beberapa Institusi Kewangan dan ‘startups’ FinTech sedang mencari cara-cara untuk memanfaatkan Blockchain dalam bidang identiti dan pengesahan

Blockchain boleh digunakan untuk:

 • Penyimpanan semua jenis data dan transaksi dengan cara yang selamat dan terbuka.
 • Mewujudkan Identiti pada blockchain, menjadikannya lebih mudah untuk diuruskan untuk individu, memberikan mereka kawalan yang lebih besar kepada mereka yang mempunyai maklumat peribadi dan bagaimana mereka mengaksesnya.

Dengan menggabungkan prinsip blockchain decentralize dengan pengesahan identiti, ID digital boleh diwujudkan yang akan bertindak sebagai watermark digital yang boleh diberikan kepada setiap transaksi dalam talian. Penyelesaian itu boleh membantu organisasi untuk memeriksa pengenalan diri bagi setiap transaksi dalam masa sebenar, dengan itu, menghapuskan kadar penipuan. Pengguna akan dapat log masuk dan mengesahkan pembayaran tanpa perlu memasukkan apa-apa maklumat nama pengguna dan kata laluan tradisional. Melalui penyelesaian blockchain, pengguna hanya boleh menggunakan aplikasi untuk pengesahan dan bukannya menggunakan kaedah tradisional, seperti nama pengguna dan kata laluan. Penyelesaian ini akan menyimpan identiti yang di enkript mereka, membolehkan mereka untuk berkongsi data mereka dengan syarikat-syarikat dan menguruskannya pada cara mereka sendiri.

Senarai di bawah adalah syarikat-syarikat yang sedang berusaha untuk memanfaatkan teknologi blockchain dalam segmen identifikasi dan pengesahan:

 1. 2WAY.IO: 2WAY.IO berkesan mengubah nod awam ke nod sendirian dengan menambah lapisan meminta kebenaran. Nod sendirian boleh menyambung silo maklumat & saluran komunikasi yang selamat. Mereka pengguna-dalam-kawalan dan tidak memerlukan keseimbangan antara keselamatan & UX. Sistem ini kedua-duanya dipercayai pihak-ketiga dan agnostik-blockchain; mereka hanya memerlukan perantara atau blockchain apabila kedua-dua pihak bersetuju untuk menambah sesuatu kepada interaksi mereka.
 2. ShoCard: ShoCard adalah identiti digital yang melindungi privasi pengguna dan adalah seperti mudah untuk memahami dan menggunakan sebagai menunjukkan lesen memandu seseorang itu. Ia dioptimumkan untuk mudah alih dan sangat selamat sehingga bank boleh bergantung kepada ia. Identiti pengguna A disulitkan, diolah dan kemudian dicatatkan kepada blockchain, di mana ia boleh dilihat apabila diperlukan. Pengguna akan, sebenarnya, memberikan bank akses sementara rekod blockchain sendirian ini untuk mengesahkan identiti. Sebaik sahaja itu dilakukan, bank mencipta rekod tersendiri yang boleh dirujuk pada masa akan datang untuk menentukan yang Joe Smith adalah benar-benar Joe Smith.
 3. Guardtime: Guardtime KSI Cyber Platform Keselamatan membolehkan organisasi untuk memastikan integriti rangkaian mereka, mengelakkan kehilangan data aset digital kritikal dan untuk mengesahkan tingkah laku perusahaan. Platform ini merekodkan keadaan semua aset digital intrumen-KSI dengan mendaftarkan mereka dalam KSI blockchain global, menjana imej asas matematik yang disahkan rangkaian.
 4. Trunomi: Menyelesaikan KYC dan membuka hasil baru dan kecekapan dengan teknologi yang mudah membuat dan selamat menguruskan keizinan untuk menggunakan data peribadi pelanggan. Trunomi disambungkan institusi kewangan kepada pelanggan mereka dengan platform “pelanggan yang didorong” perkongsian data.
 5. BlockVerify: Menyediakan penyelesaian anti-pemalsuan berdasarkan blockchain. Ia menggunakan teknologi blockchain untuk meningkatkan langkah-langkah anti-pemalsuan dalam industri yang berbeza seperti farmaseutikal, barangan mewah, berlian dan elektronik. Kes-kes penggunaan untuk:
  • – Penyelesaian untuk mengesan farmaseutikal di seluruh rantaian bekalan dan untuk memastikan bahawa pengguna mendapat produk yang tulen.
  • – Membina sistem pengesahan barangan mewah.
  • – Mewujudkan satu sistem yang boleh mengesahkan dan boleh meningkatkan kepercayaan dalam sijil berlian dan mengelakkan penipuan.
  • – Pengesan transaksi penipuan mana-mana jenis di seluruh sistem.
 6. CrediCo: Menyediakan pengesahan dokumen  “software as a service” (SaaS) yang menggunakan kontrak dan identiti teknologi pintar dibina di atas blockchain untuk memastikan kredibiliti dan irrefutability semua kenyataan.
 7. HYPR: Pembekal tokenization HYPR-Secure blockchain aplikasi penyelesaian yang berdaya maju untuk mendapatkan kunci peribadi (“private key”) di belakang gateway pengesahan biometrik. Sama ada ia adalah satu dompet Bitcoin biometrik atau platform pintar kontrak, HYPR menambahkan keselamatan dengan mengagihkan simpanan pricate key.
 8. BlockAuth: BlockAuth membolehkan anda untuk memiliki dan mengendalikan pendaftar identiti anda sendiri yang membolehkan pengguna untuk mengemukakan maklumat mereka untuk pengesahan.
 9. Bitnation: Bitnation ialah platform tadbir urus 2.0 yang dikuasakan oleh teknologi blockchain. Matlamatnya adalah untuk menyediakan perkhidmatan yang sama kerajaan menyediakan, tetapi dengan cara yang tidak berpusat dan secara sukarela, tak terikat dengan geografi. Bitnation telah bekerja di luar penyelesaian pengenalan seperti pasport blockchain dan sijil perkahwinan.
 10. Onename: Onename menjadikannya mudah untuk mendaftar dan menguruskan ID blockchain. Pengguna boleh membuat profil peribadi atau syarikat dan berkongsi ID blockchain mereka di laman web mereka, profil media sosial dan kad perniagaan supaya orang lain boleh mencari mereka dalam talian. Pemaju boleh mengintegrasikan sokongan untuk ID blockchain untuk menawarkan katalaluan-sedikit log masuk kepada pengguna, pesanan selamat dan kawalan berbutir lebih akses data dan privasi. Dengan ID blockchain, pengguna mengawal identiti dalam talian mereka.
 11. Cryptid: cryptid menghapuskan kemungkinan pengenalan palsu dengan menambah faktor pengenalan dan penyulitan. Cryptid mengambil data yang disediakan dalam bentuk dan pakej ke dalam format padat boleh dibaca oleh sistem mereka dan menjana data pengenalan cryptid anda. Semua data yang disulitkan dengan kata laluan yang diberikan selepas itu ia ditukar tetap ke blockchain. Pelanggan kemudiannya diberi nombor pengenalan unik yang menunjukkan maklumat pada rantai blok dan boleh disimpan di dalam hampir apa-apa dari jalur magnet ke Kod QR.
 12. Case: Menyediakan pelbagai transaksi pelbagai-tandatangan (“multisignature”) Bitcoin biometrically yang selamat. Case adalah multisignature, dompet pelbagai faktor yang memerlukan dua daripada tiga kunci untuk transaksi yag berlaku. Setiap kekunci dihasilkan dan disimpan di tempat yang berbeza dan dilindungi oleh faktor pengesahan yang lain supaya tidak ada titik tunggal kegagalan.

HashFlare

BERI MAKLUM BALAS

Please enter your comment!
Please enter your name here